Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ville, 4, blev av med stortån i gräsklipparen

Publicerad 2011-06-14

Lyckligt slut ”Vi är tacksamma bortom ord”, säger pappa Fredrik Lindström efter den lyckade operationen.

Det är varje förälders mardröm.

När Fredrik Lindström klippte gräsmattan råkade lille Ville, 4, ramla framför.

– Jag blev helt paralyserad när jag insåg att hans tå var borta, säger pappan till Aftonbladet.

Solen sken över Hudiksvall den 23 maj.

Ville Lindström, 4, hoppade i studsmattan och hans pappa Fredrik Lindström, 41, klippte gräset.

– Det var som en film. Ena stunden var han på studsmattan och nästa sekund sprang han bredvid mig och tappade balansen, säger Fredrik Lindström till Aftonbladet.

”Helt overkligt”

Och fick foten rakt framför gräsklipparen.

– Man blir ju… Det är helt overkligt. Sekunden då jag lyfte upp honom och insåg att hans tå var borta. Ett ögonblicksverk, säger pappan.

Han berättar hur både han och Villes mamma blev paralyserade.

– Som tur var så kom en granne förbi precis efteråt. Han tog med mig och Ville till akuten.

Hittade tån

Efter att grannen släppt av de båda åkte han tillbaka till familjens hus. Där hade en annan granne letat fram Villes stortå i gräsklipparpåsen.

– Han åkte tillbaka till akuten och lämnade in tån. Personalen stoppade den i en jättelik ispåse, säger Fredrik Lindström.

Mamma, son och stortå färdades därefter i ambulans de 234 kilometerna till Akademisjukhuset i Uppsala. Där arbetade två läkarteam i tio timmar med att hjälpa barnet.

– De var fullständigt otroliga. Hur de rengjorde stortån från allt gräs och lyckades fästa fast den igen med stygn och stift… Vi är tacksamma bortom ord, säger Fredrik Lindström.

Blir återställd

Läkarna säger att Ville kommer att bli så gott som återställd.

– Det är lite oklart hur det blir med tillväxten på tån, men i övrigt ska den fungera som vanligt. I sådana här lägen är man glad att man bor i Sverige år 2011, säger Fredrik Lindström.

”Föräldrar, tänk till”

Pappa och son fick tillbringa en vecka på sjukhuset i Uppsala men är nu tillbaka i villan i Hudiksvall. Just nu sitter Ville i rullstol men läkarna räknar med att han kommer att kunna springa som vanligt lagom till förskolan börjar i höst.

– Anledningen till att vi berättar om det här är att vi vill alla föräldrar verkligen tänker till när de klipper gräset i sommar, säger Fredrik Lindström. 

– Det är så små marginaler som spelar roll. Kan man rädda ett enda barn från att råka ännu mer illa ut så får det vara värt det.