Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

70 dömda i gigantisk hembränningshärva

Publicerad 2011-08-30

Polisen: "En manlig sport"

40 000 liter hemlagad sprit.

Sju kubikmeter mäsk.

Hembrännarhärvan som nystats upp i Sundsvall är storskalig.

Nu döms 70 personer – många till fängelse i upp till fyra år.

Polisen har döpt insatsen till "Operation Oden" – och det är den största någonsin mot illegal sprittillverkning i Medelpad.

Enorm Norrlandsrazzia

Sex på morgonen den 5 april i år sjösattes den enorma operationen. Då slog polis tillsammans med Kronofogden och Skattemyndigheten till mot en misstänkt spritfabrik i Sundsvall. Simultant gjordes husrannsakan på ett tiotal platser i Medelpad, Ångermanland och Jämtland.

Under razzian deltog ett 70-tal poliser och ett 30-tal från de andra myndigheterna.

Resultatet blev mängder av personer intagna på förhör, beslag av åtta hembränningsapparater, 2 500 liter färdig sprit och 7 000 liter mäsk.

Stränga straff

Under måndagen meddelade Sundsvalls tingsrätt den omfattande domen. Samtliga 70 åtalade döms för brott. 14 av dem får fängelse på mellan åtta månader och fyra år.

Åtta personer får fängelsestraff för att de tillverkat sprit. En man som äger den butik som levererat nästan alla varor och tillbehör till tillverkningen döms för medhjälp till fängelse i fyra år och en annan man som han samarbetat med döms även han för medhjälp, till tre år.

Ett antal personer döms utöver det för olika närliggande brott. 43 personer döms till böter för att ha köpt spriten.

"Manlig sport"

Petter Källman, chef för Sundsvallspolisens eko- och miljöbrottsrotel, häpnar själv över härvans omfång.

– Det är unikt att vi lyckats fånga så stora delar av kedjan, från tillverkare och grossister till köpare. När det gäller omfattningen är det ändå förvånande. Och då har vi ändå prutat på volymerna. Det vi lyckats bevisa är bara en del av de verkliga mängderna, säger han.

Nästan samtliga av de 70 dömda är män.

– Könsfördelningen är minst sagt sned. Det här är en väldigt manlig sport. De enda kvinnor som förekommer är två anhöriga till de tilltalade som döms för medhjälp, säger Petter Källman.

Åklagare ej hoppfull

Peter Salzberg, vice chefåklagare i Sundsvall som ansvarat för utredningen, säger att härvan är den största han jobbat med som rört hembränning.

Men trots domarna ser han inte hoppfullt på framtiden när det gäller att minska hembränningen.

– Jag tror tyvärr det här inte får så stora konsekvenser. Det är för mycket pengar inblandat. Så länge det finns dem som tjänar på att köpa, och dem som tjänar på att tillverka och sälja så kommer det fortsätta, säger Peter Salzberg.

Petter Källman vid polisen instämmer i svartsynen:

– Jag gör mig inga illusioner. Spriten flödar. Det måste nog till ett större, mer stadigvarande arbete för att få bukt med det här, och det arbetet ska nog inte främst vara polisiärt.