Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Vem vågar ta Assads löfte på allvar?

Syriens diktator använder samma taktik som Gaddafi

Syriens ledare tillämpar samma taktik som Moammar Gaddafi.

Säg en sak och gör en annan.

Bahsar al-Assads trovärdighet är ungefär på samma nivå.

Redan i början av det folkliga upproret i mars stod han upp i parlamentet och utlovade omfattade demokratiska reformer. Av detta har ingenting blivit verklighet.

Assad hävdar konsekvent att det inte finns något demokratiskt uppror i landet utan att de som protesterar på gatorna är "terrorister".

Så när Assad nu hävdar att allt våld mot demonstranter och upprorsmakare upphört så finns det starka skäl att inte tro honom.

Dödsskjutningar

Rapporter om dödskjutningar fortsätter att strömma in från Syrien. Uppgifter från oppositionen gör gällande att den syriska säkerhetspolisen knackar dörr i städer som Hama och griper misstänkta oppositionella. Al Ramel, ett palestinskt flyktingläger som drivs av FN-organet UNWRA, har sedan i lördags utsatts för artilleribeskjutning och tvingat tusentals palestinier att fly. 

Som vanligt är det mycket svårt att veta vad som egentligen händer i landet. Diktatorn har bannlyst alla utländska journalister och den inhemska pressen går i hans ledband.

Assad har på ett närmast mirakulöst sätt lyckats hindra nyheter från att nå omvärlden. Allt som kommer ut är muntliga vittnesmål och suddiga mobilbilder var ursprung alltid går att ifrågasätta. Några egentliga bilder på dödandet har inte sipprat ut.

Vinna tid

Att Syriens ledare i ett samtal med FN-chefen Ban-Ki Moon hävdar att alla militära operationer upphört är förmodligen bara ett sätt att vinna tid. Tid för honom att rädda sin regim kvar vid makten. Några kommer att tro honom. Andra länder kommer att använda hans uttalande som en ursäkt för att inte agera.

Assad försäkran kan göra att planerade sanktioner skjuts på framtiden medan han i lugn och ro kan fortsätta jaga upprorsmakare. Även om diktatorns trovärdighet är låg finns det alltid de som kommer att hoppas att han kanske talar sanning just den här gången.

Assads uttalande kommer i ett läge där han utsätts för alltmer press från omvärlden. Framförallt har länderna i Arabvärlden börjat vända sig mot honom. En gammal allierad som Turkiet jämställer Assads med Gaddafi i sin vägran att lyssna på befolkningen.

Inspirera

USA har senaste veckan skickat ut signaler om att president Obama offentligt tänker kräva att Bashar al-Assad avgår.

Kanske är det Gaddafi som inspirerat al-Assads taktik. I samma ögonblick som hans trupper attackerade rebellfästet Benghazi hävdade den libyske ledaren att hans trupper dragit sig tillbaka.

Assad behöver gjuta olja på vågorna. Vissa tecken finns också på att antalet döda civila har minskat de senaste dagarna efter den våldsamma belägringen av staden Hama. Kanske går upproret in i en ny fas där regimen koncentrerar sig mer på att förhöra och tortera tusentals gripna i ett försök att kartlägga vilka personer det är som leder motståndet.

Al-Assads försäkran om att våldet upphört går helt enkelt inte att ta på allvar.