Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Vad händer nu?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-13

LÄMNAR TAHRIRTORGET Demonstranter åtevänder hem över Nilen efter Mubaraks avgång.

Den avskydde diktatorn har störtats av folket.

Men vad händer nu, blir det demokrati? Och vem ska ta över?

Aftonbladet har frågat tre experter på Mellanöstern.

Lyckas Egypten bli en demokrati?

– Jag tror att chanserna är ganska små. Det är en stor triumf att man tvingat bort mannen som styrt Egypten i 30 år, men samtidigt efterträds av sina egna män. Det finns ingen alternativ maktpol som kan ta över i det här läget och det finns ingen erfarenhet av demokrati över huvud taget. Jag ser framför mig en utveckling som i Turkiet, där militären säger ”varsågod, här får ni styra”, men om det inte blir enligt militärens önskemål så blir det militärkupp, säger Anders Hellner, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet.

När blir det val?

– I Mubaraks sista tal nämnde han september. Jag har inte hört att militären uttalat något datum, men det kan vara klokt att hålla sig till det. Det är om ett halvår, och det finns redan ett rudimentärt partiväsende, så det kan vara realistiskt, säger islamologen Jan Hjärpe.

– Jag tror att militären säger att ”vi ska ha val”, men sedan förhalar man det. Till hösten kan det bli något, men hur demokratiskt det sker återstår att se, säger Anders Hellner.

Vilka blir kandidaterna?

Mohamed ElBaradei.

– Det är troligt att man försöker få fram ett samlande namn, och där ligger Mohamed ElBaradei bra till. Det finns flera partier, men mycket beror på en faktor som är osäker – de unga väljarna som varit i centrum för den här rörelsen. Vi vet inte vilka namn de kan ta fram och rösta på, säger Jan Hjärpe.

Vad händer med dem som varit knutna till Mubarak?

Kan försöka hjälpa landet.

– De som verkligen varit aktiva i repressionen, exempelvis personer inom säkerhetstjänsten som torterat folk, kan drabbas av repressalier. Det kan komma krav på rättegångar. För dessa personer finns olika strategier – att försöka ligga lågt eller lämna landet, säger Jan Hjärpe.

Hur påverkas resten av världen?

– Jag tror att hela regionen påverkas. Det inspirerar dem som vill se demokrati och ekonomiska reformer i sina egna länder. Det finns anledning att följa utvecklingen i hela arabvärlden och Iran. I övriga världen hoppas jag även att det inspirerar människor som vill utmana diktaturer. Man har sett vad som var möjligt att åstadkomma i Egypten, säger Robert Rydberg, chef för UD:s Mellanöstern- och Nordafrikaenhet.