”Det kändes som bortkastade år”

Publicerad 2011-03-17

Kom inte in på
drömutbildningen
trots högsta betyg

Högsta betyg i alla ämnen räckte inte.

Maria Larsson, 26, fick vänta flera år innan hon kom in på sin drömutbildning.

– Det kändes som bortkastade år, säger hon.

Maria Larsson hade drömmen klar redan i högstadiet. Hon skulle bli läkare. Efter flera år av hårt pluggande tog hon studenten från ett så kallat IB-gymnasium i Stockholm. Hon kompletterade sedan studierna så att hon fick svenska betyg och slutresultatet blev som hon önskade – 20,0. Men högsta betyg räckte inte.

”Kändes hårt”

– Jag sökte till läkarprogrammet i alla städer men kom inte in de två första åren. Det kändes väldigt hårt, jag hade ju kämpat i alla mina skolår, säger Maria och fortsätter:

– Jag visste inte vad jag skulle göra med mitt liv. Jag vill inte påbörja något annat. Så här i efterhand känns det som bortkastade år.

Maria kom till slut in på sin drömutbildning – läkarprogrammet på Karolinska Institutet. Men hon var nära att ge upp.

– Varje år jag sökte till läkarprogrammet sökte jag också till biomedicinprogrammet, för där visste jag att jag skulle komma in. Som tur var ändrade jag mig sista sekunden varje gång, säger hon.

Lyckligt lottad

Maria har nu läst vid läkarprogrammet i över fyra år. Och hon stormtrivs med utbildningen.

– På det stora hela är jag väldigt nöjd och och inser att jag är lyckligt lottad. Det var tur att jag höll ut och orkade vänta. Men hade jag vetat att det skulle ta så lång tid att få en plats hade jag gjort någonting annat under åren jag väntade, säger hon.

Läkarprogrammet på Karolinska Institutet, som Maria går på, hade högst antagningspoäng i hela Sverige vårterminen 2011. Sökrycket har kort sagt varit enormt. Gunnar Nilsson, programdirektor för utbildningen, förklarar varför.

– Läkarprogrammen i landet har högt tryck. Läkarprogrammet på Karolinska Institutet har det högsta söktrycket. KI som universitet har stort förtroende och ligger i en stor stad. Stockholmsregionen och KI gör att vårt universitet gärna blir förstahandsvalet när man söker universitet, säger han.

Följ ämnen i artikeln