”Jag gillar lugna favoriter”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Läs hela chatten med statsminister Fredrik Reinfeldt

Ett delat barnbidrag skulle signalera att det är lika självklart för en pappa som en mamma att ta ansvar för barnen.

Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Men han gav inget definitivt besked i frågan.

– Det är ännu bara ett förslag och vi kommer att lyssna på alla argument.

Dessutom avslöjade statsministern sin musiksmak.

Anders Bergman säger: Det är lite tufft att klara ekonomin som student... Ni skulle höja bidragen, men det blev inget av med det? Varför?
Fredrik Reinfeldt säger: Vårt valmanifest gäller för hela mandatperioden. Det finns flera löften kvar att genomföra.
Golden säger: Läste i Metro idag att man ska skära ned inom psykiatrin. Varför gör man det så som samhället är? Känner ni inte till hur många våldsdåd som sker av psykisk sjuka? Vad hade man tänkt att använda de sparade pengarna från psykiatrin?
Fredrik Reinfeldt säger: Vi satsar på psykiatrin, och återkommer med ytterligare förslag i höst.
Goran säger: Hur kan Sverige erkänna Kosovo och gå förbi resolution 1244? skamligt.
Fredrik Reinfeldt säger: Vi gör det med hänvisning till resolution 1244, dvs en internationellt övervakad suveränitet.
D säger: Hej statsministern! Hur ser en typisk "arbetsdag" ut för dig? Kram D
Fredrik Reinfeldt säger: Det är charmen med jobbet - det finns ingen dag som är den andra lik. Jag träffar mycket människor.
Johan säger: Vad vill du att Sverige ska göra åt segregationen i de svenska förorterna?
Fredrik Reinfeldt säger: Vår arbetslinje ger många nya jobb. En mycket stor del går till utrikes födda. Det bryter ner utanförskapet. Till det behöver kvalitén i den svenska skolan stärkas. Vi har och kommer att tillföra resurser och förslag för att möjliggöra det.
Christel Berlin säger: Vem tror du egetligen är ute och handlar kläder och annat som barnen behöver? Jag är nästan säker på att det är merparten av mammorna som gör det. Det blir ju bara en extra transaktion för banken då mannen kanske väljer att ha automatisk överföring. Hur är det tänkt när man är skild och barnen bor hos sin mamma och pappan bara träffar barnen ibland? Skall man då behöva be pappan om delen som han har fått? Det är ju bäddat för konflikter och det är ju inget som man behöver när kanske relationen redan är förgiftad.
Fredrik Reinfeldt säger: Det är en del av invändningarna mot att dela barnbidraget. Det som talar för är att det markerar att samhället utgår från att mammor och pappor ser jämlikt på sitt föräldraansvar. Det är ännu bara ett förslag och vi kommer att lyssna på alla argument.
varför säger: Vem är du bäst kompis med i regeringen?
Fredrik Reinfeldt säger: Jag träffar mina partiledarkollegor i Alliansen oftast. Jag har bra relation till alla statsråd.
fredrik säger: Vad har ni för politik gentemot tandvården?
Fredrik Reinfeldt säger: 1 juli genomförs vår stora tandvårdsreform, med förbättrat högkostnadsskydd. Det ger också större valfrihet.
varför säger: Hej Fredrik, tycker du gör ett bra jobb. Men varför valde ni i m att stödja förslaget om könsneutral äktenskapslagstiftning?
Fredrik Reinfeldt säger: Vår partistämma röstade för efter en lång debatt. En minoritet höll inte med. Det finns olika syn. Jag tycker det är en viktig del i hur vi lägger grund för ett inkluderande samhälle att alla som älskar varandra kan gifta sig.
varför säger: Hur ställer du dig till Stina Dabrowski och svt:s snack om att regeringen är ovilliga att träda fram i media. Inte kommer på debatter, inte ställer upp i olika sammanhang osv??
Fredrik Reinfeldt säger: Jag är i media, i utfrågningar, intervjuer eller debatter varenda dag.
fredrik säger: Hur ser du på den minskade populariteten och vad har ni för planer på att förbättra era förutsättningar till nästa val?
Fredrik Reinfeldt säger: Vi genomför viktiga förändringar som gör att fler får jobb och att den svenska ekonomin förstärks. Vi ska genomföra förbättringar i viktiga välfärdsverksamheter. Moderaterna behöver fortsätta förnyas och Alliansen söka nya svar på viktiga samhällsproblem. Det lägger grund för valseger 2010.
David säger: Vad gillar du för sorts musik?
Fredrik Reinfeldt säger: Svenska och lugna favoriter, vuxit upp med Abba och Uggla. Gillar Sonja Aldén
jimmy säger: När ni går ut med att sänka skatter varför höjer ni då tex skatten i Falkenberg, är inte det dubbelmoral????
Fredrik Reinfeldt säger: Vi har sänkt skatten för alla som arbetar, också i Falkenberg.
Karl säger: Hej Fredrik! Jag har en fråga till den fotbollsälskande sidan av dig. Vad tycker du om att arenanamnen säljs till storsponsorer likt Malmö FFs nya Swedbank, och kommande nationalarena och så vidare. Det är ju väldigt utbrett inom ishockeyn, men kommer nu även in på fotbollens område. Är detta positivt eller förlorar allsvenska klubbarna greppet om arenorna helt?
Fredrik Reinfeldt säger: Det positiva är att byggnaderna inte behöver förlita sig på skattepengar. Ibland känns det lite löjligt med alla dessa namn.
Håkan Lindgren säger: Fredrik, Regeringens handläggning av utlandsstyrkans Tchad tjänstgöringsförlängning ser i allmänhetens ögon ut som anmärkningsvärt klantig. Försvarsministern gick ut och sade att det inte fanns pengar till en förlängning. Varför sade han det? Han hade ju bara kunnat säga att "Regeringen bereder ju nu framställningen". Fråga: Är du nöjd med försvarsministern agerande i ärendet?
Fredrik Reinfeldt säger: Absolut. Det finns fortfarande inga pengar för detta. Det kommer vi behöva ta fram resurser för i skarp konkurrens med annat vi vill göra. Vi är beredda att göra det för att underlätta övergången till ett annat land. Vi var från början tydliga med att vi såg detta som en i tiden begränsad insats. Det tyckte även de partier som nu talar annorlunda då också.
David säger: Hur kommer ni göra ifall SD kommer in i riksdagen nästa val?
Fredrik Reinfeldt säger: Fler jobb, bättre skola och en bättre ordning för anhöriginvandring hoppas jag ska visa att det mångkulturella samhället är ett mer spännande och bättre fungerande samhälle än det etniskt uppdelade. Varför då rösta på SD?
Marc säger: Hej, herr Statsminister! Om än sent, så vill börja med att gratulera till valsegern! Förra valet var er kärnfråga arbetslösheten. Vad har ni för (kärn)fråga/or att ta upp inför nästa val och hur tänker ni bibehålla regeringsställningen?
Fredrik Reinfeldt säger: 2010 kommer fortsatt jobb och ordning och reda i de offentliga finanserna att vara viktigt. Vi kommer visa att vi är bäst som parti och regeringsalternativ på att finansiera viktiga satsningar på skolan, sjukvården, äldreomsorgen och förskolan.
ricke säger: Vad tycker du om Göran Persson?
Fredrik Reinfeldt säger: Han slutade lyssna.
Tobbe L säger: Vad tänker moderaterna göra åt bostadsproblemen för oss unga?
Fredrik Reinfeldt säger: Det behöver byggas nya bostäder och uppmuntras till rörlighet i befintligt bestånd. Vårt kommande förslag till ägarlägenheter med förstärkta möjligheter till uthyrning i andra hand kan vara ett exempel som kan skapa vägar in för ungdomar på bostadsmarknaden.
Hvitfeldtska säger: Har länge undrat, vad gör du på fritiden Fredrik?
Fredrik Reinfeldt säger: Är med min familj och mina vänner.
pelle säger: Varför kallade ni er de "nya" moderaterna i valet 2006?
Fredrik Reinfeldt säger: Vår förnyelse var så omfattande att andra började beskriva oss som nya moderaterna. Efter två år av förnyelse bestämde vi oss för att själva använda den beskrivningen. Vi tänker fortsätta förnyelsen in mot 2010.
christer säger: När avskaffas F-skatt sedel för enmansföretagare ?
Fredrik Reinfeldt säger: Det är på gång.
Korvan säger: Ville bara säga att det är bra att du chattar med "folket", och att det gör att man får mer förståelse för era beslut.
Fredrik Reinfeldt säger: Tack, jag tycker också det är nyttigt.
Jesper säger: Hej Fredrik. Anser du inte att det är på tiden att debattera och diskutera kring drogpolitiken som finns idag med tanke på att de flesta lagar är uppemot 60 år gamla och absolut inte anpassade till dagens samhälle?
Fredrik Reinfeldt säger: Vet inte riktigt vad du menar. Lagstiftningen har förändrats flera gånger på senare år. Det blir aldrig omodernt att stå upp mot knarket.
martin säger: Hur ställer du dig till att den sänkta a-kassan gjort att tusentals lever på svältgränsen?
Fredrik Reinfeldt säger: Förändringen av a-kassan, de övriga förändringarna av arbetsmarknadspolitiken tillsammans med den tusenlapp extra i månaden som våra inkomstskattesänkningar givit till nästan alla som arbetar har givit tusentals människor arbete. Det finns människor som lever på svältgränsen i Sverige. De växte i antal under socialdemokratins tid vid makten. Fler som jobbar är det bästa botemedlet.
Therese säger: Hej! Nu pratas det om att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna vilken jag verkligen stöttar. Men jag undrar när blir det mer jämnställt på arbetsmarknaden med lika lön för lika arbete oavsett kön? Tacksam för svar!
Fredrik Reinfeldt säger: Det kräver bland annat förbättrade möjligheter för kvinnor att etablera sig arbetslivet. Det är för att åstadkomma det som vi arbetar med åtgärder som förstärker jämställdheten. Mer behöver göras.

aftonbladet.se

ANNONS