Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Nu åker de till kriget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-29

Så förbereder sig de svenska soldaterna för krigets Tchad

EU gav i går klartecken till sin största militära insats någonsin.

3 500 soldater sätts in i Tchad för att skydda flyktingläger. 200 av soldaterna är svenska.

Aftonbladets Johanne Hildebrandt och Urban Andersson har följt deras förberedelser för kriget.

En humanitär katastrof, 50-gradig hetta, sjukdomar, barnsoldater samt motståndsgrupper som kan förklara krig.

Den elfte januari är 200 svenska soldater redo att åka till Tchad för att skydda flyktingar.

Det kan bli det mest utmanande uppdrag som svensk trupp någonsin ställts inför.

– Det ligger i sakens natur att där finns ett hot, det är ju därför vi åker dit, säger Peder Ohlsson, förbandschef.

Det är en iskall förmiddag i Kungsängen utanför Stockholm. Soldaterna från amfibieregementet har säkrat området runt den by där en hjälporganisation ska vaccinera människorna. Det finns inte vaccin till alla, invånarna i en annan by protesterar, de vill också ha. Stämningen blir alltmer aggressiv. Soldaterna försöker lugna ned situationen men allt blir bara värre, snart slår den första granaten ned i det frostiga gräset.

Om några veckor ska det svenska skyttekompaniet åka till ett land så torrt och ofruktbart att det kallas Afrikas döda hjärta. Nu är det slutövning och allt måste sitta perfekt, sex månaders träning är över. Snart är de i världens femte fattigaste land.

– Jag har inga förväntningar på att det blir fred och att folk får jobb och internet under det halvår vi är där. Men jag känner att om jag kan hjälpa en enda människa är det värt att åka, säger löjtnant Emir Kadric, 26.

Rädd är han inte, däremot orolig att det ska hända något med de soldater han är ansvarig för.

Att det är rätt att EU skickar trupper är han helt övertygad om. Kanske beror det på att han har familj i Sarajevo och vet hur det var när kriget rasade i början på 1990-talet och omvärlden länge passivt såg på.

– Jag tror inte jag kommer att vara opåverkad när jag kommer hem. Mamma är väldigt orolig, fast hon säger inget.

Tchad svämmar över av flyktingar som fördrivits från Darfur i grannlandet Sudan.

Tchad har mer eller mindre befunnit sig i inbördeskrig sedan självständigheten från fransmännen 1960, men den senaste tiden har striderna blossat upp i landets östra delar.

Hjälporganisationer har blivit attackerade av kriminella, en hjälparbetare har dödats. Allt detta är en katastrof för de 370 000 människor som bor i FN:s flyktingläger och som är helt beroende av omvärlden.

EU beslöt i går att skicka 4 000 soldater till Tchad, för att förhindra att flyktingarna dödas eller svälter ihjäl.

– FN har bett EU att ta hand om situationen och eftersom EU har resurser är det rätt att vi åker. Vi har alla ett gemensamt ansvar att hjälpa dessa människor, säger förbandschefen Peder Ohlsson.

Merparten av soldaterna i EU-styrkan kommer från Frankrike vilket kan skapa problem.

Tchads rebellstyrkor har enligt BBC deklarerat att de befinner sig i krig med mot alla franska och utländska styrkor. Det är dock oklart om de verkligen menar allvar med hotet.

– Vi tar absolut inga risker, för mig som förbandschef är säkerheten absolut viktigast. säger Peder Ohlsson.

Soldaterna har rätt att skydda flyktingarna och hjälparbetarna med vapenmakt om så krävs, de kan öppna eld och eventuellt hamna i strid.

Hur kommer reaktionen att bli här hemma om en svensk soldat dödas? Kommer det att bli som i

Rwanda där extremister dödade tio FN-soldater vilket gjorde att trupperna minskades ned till ett minimum som inte kunde göra ett dugg när folkmordet började?

– Jag är övertygad om att vi kommer att fullfölja uppgiften. Om vi lämnar platsen så fort något sådant händer är ju ett liv förspillt helt i onödan. Vi gör ständiga riskanalyser, det är ju absolut inte så att vi står och faller i Tchad till sista man, säger Peder Ohlsson sakligt.

Det militära hotet bedöms dock inte som stort, klimatet anses vara ett större problem. Vardagen för svenskarna kommer förmodligen inte heller att bli särskilt dramatisk – snarare bestå av långa, händelselösa patruller på urusla vägar i en dammig, stekhet miljö mitt ute i ingenstans.

Det kan bli upp till 50 grader i Tchad, dessutom finns där insekter och en lång rad sjukdomar. Soldaterna kommer att bo i tält och leva ett minst sagt spartanskt liv. Dessutom kommer soldaterna att möta oändligt många svältande, desperata människor i svår nöd, vilket kan vara svårt att hantera.

– Vi är ett välutrustat, sammansvetsat förband vilket är viktigt. Tryggheten i förbandet består i att de känner varandra väl och vågar prata av sig, säger Peder Ohlsson.

Svenska soldater har gott rykte utomlands, de är bra på att bygga relationer med folk på plats och tar sin uppgift på allvar. De låter sig inte heller mutas, säljer inte sin utrustning och har inte för vana att besöka bordeller, som vissa andra länders soldater emellanåt gör.

– Det är inte pengarna som lockar, vi åker av andra orsaker, säger Patrik Berge, plutonchef på första skytteplutonen.

Han har arbetat i utlandsstyrkan i fem år, tjänstgjort i Kosovo och kom precis hem från Afghanistan.

Vilka förväntningar har du på Tchad?

– Att göra stor skillnad, även i det lilla. Det kommer också att bli en massa praktiska problem, det är en stor logistisk utmaning att få allt på plats i Afrika. Det är också en komplex bild av stammar, klaner och rebellgrupper som kan bli en risk.

Patrik Berge är bland de sista i förbandet som åker till Tchad eftersom han ska gifta sig i februari.

– Det här är påfrestande för familjen.

Är din fästmö orolig?

– Ja, men efter det här har jag lovat att ta det lugnt, säger han och ler.