V vill ha vind mot varslen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-16

Lars Ohly talar med Örjan Matsson som jobbar på pressverket under torsdagens besök på Volvo PV i Göteborg.

Tillverka vindkraftverk, bygga ut järnvägen och anställa fler i offentliga sektorn.

Det är något av vänsterpartiets recept för att dämpa fordonsindustrins kris i Västsverige.

På torsdagen var Lars Ohly på Volvo Torslanda.

Vänsterpartiets ledare kom till Göteborg samma dag som stan var täckt av löpsedlar om att Volvos ägare Ford till och med kan hotas av konkurs på grund av sina usla finanser. Det spädde ytterligare på krisstämningen efter förra veckans jättelika varsel. Totalt har Volvo PV varslat 3 900 personer i Sverige om uppsägning.

– 10 000-tals jobb riskerar att försvinna. Fordonsindustrin hör till Sveriges basindustri. Den får inte förtvina, säger Lars Ohly innan han träffar arbetare som kommer ut från fabriksporten.

Lars Ohly hade med sig vänsterpartiets åtgärdspaket för att möta varslen. De flesta förslagen fanns med redan i vänsterpartiets budget.

Framtida energikälla

Bland de mer oväntade inslagen finns idén att staten ska satsa pengar på att dra igång produktion av vindkraftverk i Västra Götalandsregionen. Eftersom vindkraft ses som en framtida energikälla samtidigt som det är brist på vindkraftverk tror Ohly att det kan bära sig.

Han tycker inte att det är problematiskt att staten ska stödja en industri och inte en annan.

– Problemet med kommersiella krafter är att de ser kortsiktigt. Det är samhällets sak att se mer långsiktigt. Det tar visserligen lång tid att utveckla vindkraftverk så det löser inga problem snabbt, men det kan ge framtidstro, säger han.

TT: Så du kan tänka dig produktion av vindkraftverk i Torslandafabriken?

– Det vill jag inte låsa mig för.

Infrastruktur

Andra förslag för att få igång hjulen igen i Västsverige är att satsa pengar på infrastruktur. Vänsterpartiet tänker sig 30 miljarder kronor under tolv år, framför allt på järnvägssatsningar. Partiet vill också satsa på forskning för att få fram fordon som släpper ut mindre koldioxid. En del av Vattenfalls vinster de kommande åren ska användas för en miljöteknikfond.

Fler högskoleplatser, mer bostadsbyggande och att anställa fler i den offentliga sektorn är andra förslag. Allt ska finansieras med att regeringens genomförda skattesänkningar tas tillbaka.

– Den stora tillväxten för sysselsättningen tror jag finns inom tjänstesektorn, men fordonsindustrin kommer att finnas kvar i framtiden, säger Lars Ohly.

TT