Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Släpp lökarna loss – det är vår

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-28

Missat att plantera ut krokusen? Sätt dem i kruka!

Bedårande Underbart skira krokus i en bädd av mossa. De urblåsta äggen blir pricken över i.

Leta hemma i dina köksskåp. Säkert har du någon gammal skål du inte använder så ofta.

Den kan bli jättefin att plantera våra älskade vårlökar i.

Ställer ut Trädgårdsmästare Katarina Nordlander och landskapsingenjör Paulina Landin gör blomsterutställningar i kulturhistoriska miljöer.

Du som missade chansen att plantera blomsterlök i höstas kan satsa på drivna lökar. De finns i välsorterade trädgårdsbutiker och mataffärer. Sorterna blir fler varje år.

–?Men ett knippe krokus i en svart plastkruka från snabbköpet är ganska tråkigt och fantasilöst. Nej, hitta helst ett annat kärl! tycker trädgårdsmästare Katarina Nordlander

–?Man behöver inte köpa en massa dyra korgar och byttor. Det är mycket roligare att utgå från grejor man har hemma i köksskåpet. Det blir jättefint.

Enkelt är bra

En gammal porslinsskål, ett udda fat eller farmors spruckna soppterrin som står bortglömd längst in i något skrymsle ger det hela en personlig karaktär.

Ju enklare, desto bättre.

Katarina Nordlander och hennes kollega Paulina Landin, som är landskapsingenjör, har tillsammans firman ”Blomsterfest”.

Varje år brukar de arrangera stora utställningar med blomsterlökar i vackra kulturhistoriska miljöer.

Men hemma tycker Katarina och Paulina att blommorna ska tala för sig själva. Plantera ganska tätt, gärna i ett par lager och välj gärna blandade sorter.

Glöm inte vatten

En handfull lecakulor eller krossad terrakotta i botten kan fungera bra för stabiliteten, lite jord mellan lökarna behövs och så får man inte glömma att vattna. Överst rekommenderas ett lager naturmossa som håller kvar fukten i jorden.

–?Mossa som täckmaterial är ­oöverträffat, säger Katarina Nordlander. Det är både praktiskt och dekorativt. Köp i trädgårdsbutiken eller gå ut i skogen och hämta.

Det ska vara grön mossa på våren, anser hon, medan vitmossan passar bäst till jul. Hyacinter kan man däremot fortsätta ha efter jul, gärna hela våren. Våren är hyacintens naturliga blomningstid, ute i Europa ser man hyacinter mycket oftare så här års och framöver.

Så passa på att njuta rejält av de underbara hyacinterna i år. För att inte tala om alla andra vackra vårlökar som ligger redo att blomma och förgylla våra vintertrötta fönsterbänkar.

Tips!

Använder du olika lökar i ditt arrangemang , tänk på vilket djup lökarna vill ha och sätta dem i olika lager. Du kan också förlänga blomningsperioden när du planterar i olika lager.

Täck gärna med mossa, det är både snyggt och praktiskt. Det skyddar lökarna och behåller fukten. Står lökarna ute måste du skydda dem mot frost.

Lökar med historia

POM, programmet för odlad mångfald, vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp samlar in gamla svenska trädgårdsväxter från tiden före 1940. Det är en nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter, där också lökar och knölar ingår.

Lök- och knölblommor har odlats här sedan medeltiden. De första var troligen påskliljor och snöklockor. Under 1600-talet introducerades hyacinter, morgonstjärna, pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner.

Läs mer på www.pom.info

Följ ämnen i artikeln