Mattias Flink får stanna i fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-27

Är dömd till livstids fängelse

Livstidsdömde Mattias Flink får stanna i fängelse efter ett beslut i Göta hovrätt på måndagen.

Flink hade ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men hovrätten fastställer nu tingsrättens avslag.

I januari i år begärde Flink som är dömd för sju mord och tre mordförsök i Falun i juni 1994, att få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år, vilket med dagens regler hade inneburit att han då skulle ha släppts ut om två år.

Fick avslag

Den 3 september avslog Örebro tingsrätt den dömde mördaren Mattias Flinks begäran om att få sitt straff tidsbestämt. Flink överklagade till Göta hovrätt.

Den brottslighet som 38-årige Mattias Flink dömts för har dock enligt hovrätten ett straffvärde som överstiger 24 år.

Låg risk för återfall

I en vägledande dom i våras slog Högsta domstolen (HD) fast att ett livstidsstraff vid särskilt försvårande omständigheter kan bestämmas till som mest 24 år. Den faktor som ska väga tyngst när man tidsbestämmer ett livstidsstraff ska vara att det finns en ”konkret och beaktansvärd risk” att den dömde återfaller i allvarlig brottslighet alltså en så kallad farlighetsbedömning.

Mattias Flink har skött sig prickfritt i fängelset. Nyligen slog Rättsmedicinalverket fast att risken att han skulle återfalla i brott var låg.

Men Göta hovrätt anser att straffvärdet för hans brott måste leda till ett längre straff än 24 år. HD:s dom utgör inget hinder för detta skriver hovrätten.

Överklagar till HD

Göta hovrätts beslut kommer att överklagas till HD, säger Flinks advokat Johan Eriksson till TT.

– Den praxis HD slagit fast är glasklar. Det spann som HD slagit fast är att ett livstidsstraff kan tidsbestämmas till mellan 18 och 24 år och inget annat. Enda undantaget är om den dömde är samhällsfarlig, säger Eriksson.

Han anser att HD måste gå ut och klargöra sin praxis igen och slå fast vad som gäller.

– Det kan inte vara så att Mattias Flink är den ende som inte omfattas av vad HD bestämt, säger Eriksson.