Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Ukraina: Ryssar avrättade grupp med fångar

TT

Publicerad 09.53

En kvinna betraktar mängder av ukrainska flaggor som har placerats på Självständighetstorget i Kiev, för att symbolisera ukrainska soldater som har stupat i det pågående kriget. Bilden togs i fredags i förra veckan.

Ukraina anklagar den ryska militären för att ha avrättat 16 krigsfångar i närheten av de rasande striderna i östra Ukraina.

Ukrainas motsvarande riksåklagare meddelar via Telegram att det har dykt upp bildmaterial som blir föremål för ytterligare en krigsbrottsutredning mot de ryska invasionsstyrkorna.

Dessa bilder, som TT inte har tagit del av, sägs visa hur 16 tillfångatagna ukrainska soldater leds upp ur en skyttegrav vid fronten utanför omstridda Pokrovsk, varpå de radas upp och skjuts ihjäl av ryska soldater.

”De skadade som gav vissa livstecken avrättades på nära håll med automatskott”, skriver det ukrainska åklagarämbetet, som beskriver det som det mest omfattande brottet av sitt slag hittills under kriget.

För några veckor sedan meddelade samma myndighet att det pågår fler än 50 utredningar av fall där krigsfångar misstänks ha avrättats av Ryssland.