Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

"Tidsfråga innan Israel får slut på luftvärn"

Publicerad 2024-10-15

Det amerikanska robotförsvarssystemet Thaad har anlänt till Israel, meddelar Pentagon.

Leveransen kommer efter rapporter om att Israels luftvärn kan stå inför allvarliga problem.

Om Iran inleder ett massivt flyganfall mot Israel – och dessutom får stöd av Hizbollah – kan Israel snart stå utan luftvärnsrobotar, varnar flera militära experter som tidningen Financial Times har pratat med.

– Det är bara en tidsfråga innan Israel får slut på luftvärnsrobotar och måste börja prioritera hur de sätts in, säger Ehud Eilam, tidigare forskare vid Israels försvarsdepartement, till tidningen.

På tisdagen meddelar Pentagon att det avancerade robotförsvarssystemet Thaad är framme i Israel tillsammans med amerikansk militär personal som behövs för att hantera systemet. Thaad utlovades efter söndagens dödliga drönarattack mot Israel från Hizbollah i Libanon, med det uttalade syftet att stärka Israels försvar mot framtida iranska robotattacker.

Och det behövs, enligt bedömare. Redan nu uppges Israel Aerospace Industries, ett statligt ägt företag som tillverkar robotsystemet Arrow, köra tredubbla skift för att hålla i gång den israeliska produktionen av luftvärnsrobotar.

Samtidigt menar experter att den Iranstödda shiamilisen Hizbollah ännu inte visat upp sin fulla kapacitet.

– De har bara skjutit en tiondel av sin beräknade uppskjutningskapacitet, säger Assaf Orion, en före detta israelisk brigadgeneral och strategisk chef i Israels armé, till Financial Times.