Netanyahu stoppar planer på sjukhus för Gazabarn

TT-AP

Publicerad 2024-07-18 21.42

I juni tilläts 19 sjuka och skadade barn att lämna Gaza. Bild från 27 juni.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu stoppar planerna på att upprätta ett fältsjukhus i Israel för sjuka och skadade barn från Gaza.

Fältsjukhuset initierades av försvarsminister Yoav Gallant, som ville se det som en kortsiktig plan för att lösa det stora vårdbehovet bland Gazas barn.

Men Netanyahus kansli meddelar på torsdagen att premiärministern inte godkänner sjukhuset och att det därför inte kommer att byggas.

Gallant svarade med ett uttalande där han säger att hans ursprungliga plan var att flytta palestinier med vårdbehov genom Israel till andra länder, men att den planen gått i stöpet och att han därför ville upprätta fältsjukhuset nära gränsen till Gaza.

Försvarsministern har länge varit på kant med Netanyahu, som bland annat försökt sparka Gallant vid ett tillfälle i mars 2023 – ett beslut han tvingades dra tillbaka efter omfattande protester.

Gallant har sedan kriget i Gaza bröt ut i oktober kritiserat Netanyahus taktiker flera gånger.

Israel tillät 19 sjuka och skadade barn att lämna Gaza genom Israel för att vårdas i andra länder. Då sade Mohammed Zaqout, chef för Gazas sjukhus, att över 25 000 patienter behövde vård utomlands, bland dem 980 barn med cancer.