Nya solcykeln – hot mot svenska elnätet

Publicerad 2024-05-11

Lila himmel över Uppsala.

Många blev begeistrade av nattens solstorm.

Men den är inte bara vacker – utan också ett hot mol elnätet.

– Nattens storm var väldigt aktiv. Det är typ 0.02 procents chans att det inträffar, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Under natten kunde svenskar över hela landet bevittna den vackra solstormen. Ett skimmer av blått, rosa och lila lyste upp natthimmeln.

En av dem som sprang ut för att se himlafenomenet var Jacob Ohlin, 27, i Norrtälje.

– Det var superfint, aldrig sett något liknande tidigare, framför allt inte i Norrtälje. Det började lite svagt, ju längre tiden gick kunde man verkligen se färgerna med eget öga, säger han.

Det var den starkaste solstormen på 20 år. Vanligtvis dras solstormar till jordens magnetiska fält, syd- och nordpolen, men i natt var den så stark att till och med Tyskland och de brittiska öarna fick sig en kik. Det förklarar Eric Stempels, han forskar om astronomi och rymdfysik på Uppsala universitet.

Norrsken i Skåne.

Men solstormen är inte bara vacker – det är också ett hot mot elnätet. Och det kommer bli värre.

– Det kan påverka elektronisk utrustning. Det finns nät på jorden som är känsliga, framförallt stora elnät, säger Eric Stempels.

Han förklarar att solens aktivitet går i olika cykler på 11 år och att vi nu går in i en väldigt aktiv period.

– Nu är vi på väg mot ett maximum, mot den mest aktiva solcykeln. Det kommer mer.

Det understryker också Svenskt kraftnät – som tog höjd för nattens solstorm.

– Nattens storm var väldigt aktiv. Det är typ 0.02 procents chans att det inträffar. Men när det nu är en intensiv period kan det ske oftare, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

De hade höjd beredskap inför nattens storm, vilket i praktiken innebär att de dragit ned på elnätets kapacitet så att risken för överbelastning minskar. Men då behöver man kompensera för den minskade effekten – vilket görs genom att handla el med an annan marknadsplats. I och med det blir också elräkningen dyrare.

– Men det är en försumbar summa. Det är så kort tid och under timmar med låg elförbrukning, säger han.

Det är snarare en driftproblematik. Med de kommande årens solaktivitet ökar också den problematiken. Aktiviteten kommer nå sin topp 2025.

– Jag tror inte att elpriserna kommer påverkas. Men det som är faran är att stormarna är svåra att förutspå och prognosera, och de kan störa utrustning.

Så om du missade nattens solstorm behöver du inte oroa dig, fler kommer. En annan som lyckades se ljusshowen var Mathilde Dahllof i Hunnebostrand.

– Det är svårt att beskriva, har aldrig sett något sånt innan. Det var över hela himlen.

Vacker himmel i Bohuslän.

ANNONS