Tömde vapen i folkmassa – två får livstid

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-06-03

20-åringen tömde ett magasin från en Kalasjnikov rakt in i folksamlingen vid tunnelbanestationen i Farsta i södra Stockholm. Sex personer träffades av skott och två dog.

Skytten och hans medhjälpare döms nu till livstids fängelse för skjutningen förra sommaren.

Två 19-åriga män döms även för medhjälp, till fängelse i 15 år och 10 månader respektive 12 år och 10 månader, meddelar Södertörns tingsrätt.

”Det rör sig om en synnerligen hänsynslös skjutning en lördagseftermiddag när många personer var i rörelse på Farsta torg. De tilltalades agerande visar på en total likgiltighet inför andra människors liv”, säger chefsrådman Agneta Kornstrand i en kommentar.

Pojke och man dog

Skottlossningen inträffade strax efter klockan 18 lördagen den 10 juni.

Skytten anlände i en orange BMW, klev ut och riktade en Kalasjnikov mot ingången till tunnelbanan och tömde sedan de 21 skott som fanns i magasinet rakt mot en grupp människor.

En 15-årig pojke som mött upp vänner för att gå på tivoli och en 43-årig fotograf som var på väg hem från ett fotouppdrag träffades och dog. Fyra andra skadades lindrigt av kulor eller splitter och totalt utsattes ett 30-tal personer för livsfara, enligt domen.

I rättegången vittnade flera personer om paniken som utbröt då skotten föll.

– När jag sprang tänkte jag bara, det får inte ske i dag, jag vill inte bli skjuten i ryggen, berättade en kvinna som fick fly.

– Jag hörde konstant skottlossning, väldigt högt: pang, pang, pang, pang, sade hon.

Har erkänt

20-åringen som sköt har erkänt och hävdar att han gjorde det eftersom personer hotade att skada hans familj.

Tingsrätten tror dock inte på det och anser att utsagan ”ger ett starkt intryck av att vara en efterhandskonstruktion”. De tar bland annat fasta på meddelanden som mannen skrivit, då han liknar den förestående skjutningen vid ”nyår”.

Drygt en halvtimme efter morden greps skytten och föraren till flyktbilen efter en dramatisk biljakt på E4. Båda döms nu för fall av mord, 17 fall av mordförsök och för framkallande av fara för annan, till livstids fängelse.

De var även åtalade för att siktat mot de efterföljande poliserna med automatvapnet, men frikänns på den punkten då rätten inte anser att det är bevisat.

Bilföraren är inte svensk medborgare och utvisas på livstid efter avtjänat straff.

Utredningen har inte med säkerhet kunnat fastställa vem som var måltavla, men enligt åklagaren var det det nu splittrade Foxtrotnätverket som beställde dådet som en del i en konflikt med Dalennätverket.