Slog till mot 34 adresser: "Stora vapenbeslag"

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-06-28 05.30

Start- och gaspistoler köps lagligt inom EU, smugglas till Sverige och byggs om till skarpa skjutvapen som används för att döda.

Tack vare ett nytt knep kunde Tullverket och polisen i en synkroniserad insats slå till mot 34 adresser och ta ett stort antal vapen i beslag.

På tisdagen och onsdagen genomfördes husrannsakningar över hela Sverige. På sammanlagt 34 adresser beslagtogs 45 vapen, varav 29 start- och gasvapen och ytterligare 16 där vapentypen ännu inte fastställts.

34 personer misstänks nu för smuggling och vapenbrott.

– Det är stora vapenbeslag. Vi har även tagit telefoner, så det kan bli ringar på vattnet och fler som dras in, säger Isabel Thorén, chef för Nationellt skjutvapencenter som drivs av polisen och Tullverket.

Myndigheterna tror att det bland de nu misstänkta finns såväl preppers och vapenintresserade som vapensmeder som yrkesmässigt konverterar pistolerna till dödliga skjutvapen och säljer dem vidare till kriminella.

– Det sitter gäng i Sverige och köper upp vapen i hundratal, säger Thorén.

30 procent

Tullverket uppskattar att 30 procent av alla vapen som cirkulerar i gängkriminella kretsar är just konverterade start- och gaspistoler som med enkla medel byggs om till skarpa skjutvapen.

Förra året beslagtogs över 250 stycken och över 50 skjutningar kunde kopplas till de konverterade pistolerna.

Problemet, säger Jesper Liedholm, sakkunnig vid Tullverket, är att vapnen som är licenspliktiga i Sverige säljs fritt till vem som helst över 18 år i en rad EU-länder. Tack vare den fria rörligheten behöver varorna således inte deklareras för Tullverket.

Veckans insats kom till efter att Tullverket med hjälp av den franska tullmyndigheten begärt ut kunduppgifter från en fransk näthandel och på så vis fått kännedom om köpare i Sverige.

Handlat vapen

– Det här är en flerstegsraket där vi försöker påverka marknaden och ta hjälp av myndigheter för att kartlägga handeln och sedan agera – dels för att få bort vapnen i cirkulation i Sverige, men också med avsikten att få flödet att upphöra, säger han.

Ett nytt tillvägagångssätt som är här för att stanna, enligt kollegorna.

– Det här är bara en butik i Frankrike. Det finns fler butiker i Frankrike och fler butiker i andra länder som säljer de här vapnen över internet, säger Isabel Thorén.

Det kommer att bli fler liknande insatser framöver?

– Det viktiga budskapet till den som sitter och kollar på de här vapnen är att även om du lyckas få hem vapnet så är det stor risk att myndigheterna kommer och knackar på din dörr, säger Jesper Liedholm.

Följ ämnen i artikeln