Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hajarna skrämde i väg badgäster i svensk­paradiset

Publicerad 2024-06-18

Under helgen har hajar satt skräck i bad­gästerna i svensk­paradiset Gran Canaria.

Tre stränder fick stänga och flera fick tömmas på folk.

En tre meters hammarhaj fångades på drönarbilder.

Under helgen har flera hajar setts till runt stränder vid spanska Gran Canaria östra och södra kust, vilket har skrämt både lokalbor och turister.

Turister på olika stränder längst med öns kust ska ha sett hajar nära stranden. På flera av stränderna sattes det upp röd flagg och tre av stränderna tvingades stänga.

Bland annat sågs en hammarhaj nära stranden Melenara, något som bekräftades av den lokala polisens drönarenhet. Hajen uppges ha varit runt två meter lång. Efter larmen anlände polis till platsen och kustbevakning tömde stranden på folk.

Ofarliga – men skrämmande

Även om hammarhajar inte utgör någon större fara för människor så har de skrämt bort badgästerna och gjort att stränderna behövt hålla stängt under helgen.

Under dagen såg dykinstruktören Gianni en hammarhaj.

En talesperson för kommunen som stranden Melenara ligger i uppmanade till lugn: ”Det är viktigt att människor håller sig lugna och följer instruktionerna från livräddarna och myndigheterna.”

Enligt rapporter har hammarhajar, blåhajar och makohajar synts till.

Sällsynta hajarna vid ön

Gianni, ägare av dykklubben Go Diving har under dagen sett två hajar. Han menar att det är ovanligt att de kommer så nära stranden, vanligtvis är det endast ungarna som närmar sig.

– Den jag såg i dag var två till tre meter, men hammar­hajar är ofarliga för människor, säger han.

Han menar att det är vanligt att hajar synts till runt Kanarie­öarna, speciellt under sommaren.

I vattnen runt Gran Canaria finns även hajsorten Havsängel som är utrotningshotad. Enligt Gianni åker många till just Kanarieöarna för att få en skymt av den ovanliga hajen.