Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Danmark pausar internationella adoptioner

Publicerad 2019-12-05

Den danska adoptionsorganisationen DIA slutar ta emot ansökningar tillsvidare. Arkivbild.

Vid årsskiftet stoppar Danmarks enda förmedlare av internationella adoptioner nya ansökningar.

Orsaken är ekonomiska problem.

I Danmark sköter Danish International Adoption (DIA) alla internationella adoptioner. En svår ekonomisk situation gör att det inte längre finns garanti för att nya adoptioner kan slutföras.

"När vi väljer att sluta ta emot nya ansökningar är det endast för att vi som styrelse anser att det inte är rätt att inleda en adoptionsprocess vi inte har en skälig förhoppning om att kunna fullfölja", skriver DIA:s styrelse på organisationens hemsida.

Beslutet gäller tills vidare. Ingen lösning är i sikte i närtid och DIA spår att det ekonomiska underskottet kommer att öka de kommande åren.

Allt färre adoptioner

Förklaringen sägs vara att antalet internationella adoptioner fallit drastiskt i landet de senaste tio åren och att väsentligt färre godkänns för adoption. För att motverka utvecklingen har DIA under en längre tid föreslagit åtgärder för politiker och den danska tillsynsmyndigheten, men utan att tillräckligt gjorts menar man.

"Tyvärr ser vi fortsatt hur det här scenariot utspelar sig", skriver organisationen.

Landets social- och inrikesminister Astrid Krag (S) säger till nyhetsbyrån Ritzau att regeringen beviljat ökat ekonomiskt stöd till organisationen och att de ekonomiska problemen varit kända.

Utredning pågår

DIA poängterar att en bred majoritet av ledamöterna i det danska folketinget för några år sedan sagt sig vilja behålla internationella adoptioner till Danmark.

En adoptionsutredning pågår sedan en tid hos den danska tillsynsmyndigheten och ett nytt system förväntas vara klart 2021, skriver organisationen.

DIA är en oberoende adoptionsförmedlare som är godkänd av det danska Socialdepartementet. Organisationen förmedlar adoptioner från Bulgarien, Brukina Faso, Colombia, Filippinerna, Indien, Kina, Madagaskar, Sydafrika, Sydkorea, Thailand, Taiwan och Tjeckien.

Följ ämnen i artikeln