Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Modi leder FN-dignitärer i yoga

Publicerad 2023-06-21

Indiens premiärminister Narendra Modi ska i dag leda ett yogapass för FN:s dignitärer vid organisationens huvudkontor i New York.

För nio år sedan fick Modi FN att utse den 21 juni till internationella yogadagen. Hindunationalisten har fortsatt att använda yogan för att öka Indiens diplomatiska räckvidd.

Modis yogapass hålls utomhus vid FN-högkvarteret och börjar klockan åtta på morgonen lokal tid. Vid platsen finns en byst av frihetskämpen Mahatma Gandhi, en gåva från Indien till FN under landets ordförandeskap i säkerhetsrådet i fjol.

Yogamattor som deltagarna får ta hem som souvenirer ingår.

Yoga är en av Indiens största kulturella exporter och har blivit en del av landets diplomati. Anhängare av Modi understryker att yogan bygger broar.

Men den kontroversielle premiärministern har också kritiserats för att hans hindunationalistiska politik eldar på motsättningarna mellan hinduer och minoritetsgruppen muslimer i hemlandet. Exempelvis har man i vissa delstater som styrs av Modis parti BJP försökt att göra yogan obligatorisk i skolor, något som inte landat i god jord hos muslimska grupper.

Förutom att yoga med FN-dignitärer ska Modi under sitt tre dagar långa besök i USA träffa landets president Joe Biden i Washington DC och tala till kongressen, enligt ett uttalande.