Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Häktet i Uppsala för litet – så löser Kriminalvården Rimfrost

Publicerad 2020-04-01

Kriminalvården hade fullt på häktet redan innan Rimfrost dragit igång.

På måndagen drog Rimfrost igång på allvar i Uppsala och polisen räknar med många kommer att gripas och också häktas under tiden operationen pågår. På Kriminalvården i Uppsala kan det dock bli problem, redan nu har man nämligen fullt.

– Vi har just nu 108 procents beläggning, säger Pernilla Vikström, kriminalvårdschef i Uppsala.

Ett hundratal särskilt kriminella kommer att punktmarkeras, och många kommer också att gripas, när Rimfrost nu är igång på allvar i Uppsala. Men på häktet i Uppsala är det mer eller mindre redan fullt, och nu riskerar häktade att placeras på andra orter runt om i landet.

– Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och våra 50 häktesplatser är alldeles för få, säger Pernilla Vikström, kriminalvårdschef i Uppsala.

Hur gör ni om det blir helt fullbelagt?
– Vi har just nu 108 procents beläggning, så fullt är det redan. Men vi har också en del ströplatser, sedan finns också möjligheten till dubbelbeläggning, fortsätter Pernilla Vikström.

Att placera flera kriminella i samma cell?
– Ja, precis. Men det kräver också att man ser över om det finns några restriktioner på de intagna, i så fall måste vi kontakta åklagare och få ett godkännande från dem innan de kan dela cell med någon annan.

Det är inte ovanligt att två häktade får dela på en cell i Uppsala.

Långa resor för utredare och åklagare

För utredande polis, åklagare och advokater kan det innebära långa resor när en häktad placeras på annan ort än Uppsala.

– Det händer att polis och åklagare får åka ganska långt för ett förhör, men vi försöker hålla intagna kvar i Uppsala i början av processen då de flesta förhör sker. När det närmar sig huvudförhandlingar placeras häktade i Uppsala igen, säger Pernilla Vikström.

Finns det några speciella orter i landet där ni oftast placerar dem?
– Stockholm ligger nära, sedan har vi också Salberga i Sala och Kronobergshäktet, för att nämna några. I den mån vi kan försöker vi hålla dem så nära som möjligt. Det pågår en kontinuerlig samordning, både regionalt och nationellt.

Hur ofta händer det att häktade flyttas runt?
– Det händer inte dagligen, men väldigt ofta. Vår region har högst beläggning i hela landet, och det här trycket på häktesplatser har vi nu haft i ett år ungefär. Tyvärr ser det ungefär lika ut även nationellt, även om det börjar ljusna lite om vi ser till hela landet.

Är ni förberedda för ett ökat tryck i och med Rimfrost?
– Vi är så förberedda vi kan vara. Vi är ganska vana med att det är trångt om platser, och polisen har genomförts större tillslag även utanför Rimfrost. Förutom det 50-tal häktesplatserna har vi också tillgång till polisens arrest, vilket innebär ytterligare 16 platser.

Så ni kommer att klara av det här?
– Vi kommer att kunna lösa det här också.

Häktet i Huddinge.
Häktet är överfullt i
Uppsala