Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Brandlarmskaos i bostadsområde – ”paniken spred sig”

Uppdaterad 13.56 | Publicerad 13.55

Flera boende på Hertsön i Luleå väcktes under fredagsmorgonen av brandlarm som spreds över området.

Uppgifterna om hur många bostäder som påverkades varierar, med siffror på allt från tre till sju och upp till 18 bostäder.

– Det var panikartat och folk sprang ut i pyjamas och utan skor, säger en boende i området till Aftonbladet.

Vid kvart i sju under fredagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett larm om att flera brandlarm satts i gång på Hertsön, utanför Luleås innerstad. Det är oklart hur många hus som har påverkats.

– Jag vaknade av att jag hörde brandlarmet i trapphuset, och sprang ner för att väcka grannarna. Jag skyndade mig upp till mina föräldrars hus 200 meter bort och väl framme tjöt det även där. Jag blev jätterädd, säger en boende i området och fortsätter:

– Det blev en dominoeffekt och brandlarmen gick i hela området. Jag räknade det till 18 bostadshus. Det var särskilt stressigt för att det har brunnit i två lägenhetshus i närheten sedan förra året.

Arkivbild. Vanligt brandlarm.

Vädret kan ligga bakom

Räddningstjänsten var på plats efter några minuter och enligt dem handlar det om tre hus.

– Brandlarmen är sammankopplade på något sätt och troligtvis har busvädret utlöst det. Det kan också vara cigarettrök. Vi har varit inne och letat utan att hitta orsaken, säger Susanna Custemo, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Flera personer ska ha skrämts av brandlarmet.

John Larsson är driftchef på det kommunala bostadsbolaget Lulebo och säger att de nya brandlarmen sattes in efter branden i fjol. Han kan inte svara på hur många hus som har påverkats, men enligt honom handlar det om ungefär sju stycken under morgonen.

– Det är en ny anläggning och vår entreprenör som har kopplat in brandlarmen är på plats och jobbar på problemet. Varför larmen har gått kan jag inte svara på men blåst och regn är troligtvis orsaken. Det är olyckligt att det här har hänt, säger John Larsson.