Skyfallsliknande regn – 80-tal hus drabbade

TT

Uppdaterad 14.04 | Publicerad 10.45

Skurarna kan lokalt ge 30-50 millimeter regn på kort tid, skriver SMHI. Arkivbild.

Kraftiga regnskurar drabbar under söndagen stora delar av Götalands fastland. SMHI utfärdade under förmiddagen en gul varning för skyfallsliknande regn.

Ett 80-tal hus, de flesta villor, har drabbats av vattenskador, uppger räddningstjänsten till TV4 Nyheterna. Det mest drabbade området är Onsalahalvön i Halland.

– Det är allt från totalt fyllda källare till vatten på bottenvåningen. Terränghusen är illa drabbade, men det är väldigt stora skillnader, säger Lotta Molander larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten till kanalen.

Skurarna kan lokalt ge 30–50 millimeter regn på kort tid. SMHI varnar också för att trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar. Utöver översvämmade källare finns det risk för att stora vattenmängder ansamlas i viadukter och dagvattensystem.

Regnovädret rör sig österut i Götaland och skurarna kommer intensifieras under dagen för att sedan mattas av från väst under kvällen. SMHI uppger att det kan råda stora lokala variationer så var de största mängderna kommer falla är svårbedömt.