Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Rapport: Israels våld mot fängslade barn ökar

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-08 06.15

Israeliska soldater framför Ofer, ett militärfängelse utanför Jerusalem. Bild från november 2023.

Hunger, misshandel, sexuella övergrepp och tortyr. Och situationen har blivit betydligt värre sedan Gazakriget bröt ut.

Det framgår av vittnesmål som Rädda Barnen sammanställt från palestinska barn som släppts ur israeliska fängelser.

Barn som ombeds klä av sig nakna och får höra att föräldrarna inte vill träffa dem. Övergrepp och trakasserier av sexuell karaktär. Blåmärken, chock och viktminskning. Rädda Barnen har intervjuat 51 barn som gripits på Västbanken och hållits fängslade av Israel efter Hamas terrordåd den 7 oktober, som ledde till kriget i Gaza.

Vittnesmålen tyder på att situationen förvärrats markant sedan dess.

Johan Schaar, Mellanösternexpert och tidigare biståndschef på svenska generalkonsulatet i Jerusalem, menar att behandlingen av palestinska fångar började försämras med den nuvarande israeliska regeringens tillträde – men att trenden stärkts sedan den 7 oktober.

Han menar att många inom israeliska myndigheter och politiskt ansvariga ser en hård attityd mot fångarna som en hämnd som kan utkrävas för palestinska terrorbrott. Det gäller exempelvis säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, med ansvar för bland annat polis- och fängelsemyndigheten.

– Han är en av de mest extrema ministrarna i regeringen. Han har aktivt sett till att försämra villkoren för palestinska fångar och gått ut med det offentligt som en målsättning, säger Schaar.

Ingen kontakt

Firas och Qusay, båda 17 år från Västbanken, satt i israeliska fängelser innan krigets start och släpptes i slutet av förra året.

”Den skräck vi levde med (efter den 7 oktober) fick fängelselivet före kriget att kännas som himmelriket”, säger Firas i rapporten.

Antalet barn ökade efter krigsutbrottet, vissa så unga som tolv år, enligt Firas och Qusay. Många har ingen kontakt med anhöriga som i vissa fall inte vet var barnen befinner sig.

”De yngre barnen var väldigt rädda och grät hela tiden”, berättar Qusay.

Allvarligare symptom

Barnpsykologer på plats varnar för att barnen som frigetts får allt svårare att återhämta sig och att deras symtom är mer intensiva än tidigare. De lever med skuldkänslor för vänner som inte släppts och med rädsla för att bli gripna igen.

Rädda Barnens generalsekreterare Åsa Regnér påpekar för TT att det är viktigt att inte glömma bort Västbanken, eftersom vuxnas och barns situation förvärrats även där.

Sedan oktober beräknas 650 barn från Västbanken och ett okänt antal barn från Gaza ha fängslats. I nuläget uppskattas 250 barn hållas inspärrade. Den vanligaste anklagelsen är stenkastning, vilket kan ge 20 år i fängelse.