Jan Emanuel blev av med körkortet i Lamborghinin

Publicerad 2024-05-27

Folklistans toppnamn Jan Emanuel gillar snabba bilar.

Men i lördags satte han plattan för djupt i mattan och blev av med körkortet.

– Det var ju dumt. Du får inte köra för fort, då ska du bli av med körkortet, säger Jan Emanuel.

Folklistans toppnamn inför EU-valet, som fortfarande presenterar sig som socialdemokrat i telefon, har blivit av med körkortet.

Är du inte folklistare?

– Jo, det är jag just nu. Men primärt är man sosse, sen är det en valsamverkan för att man kan samarbeta över partilinjerna, säger Jan Emanuel.

Det var i lördags som polisen uppmätte Jan Emanuels Lamborghini till 138 kilometer i timmen på en 80-väg, vilket Expressen var först att rapportera.

Här poserar Jan Emanuel med vrålåket som han nu lämnat till försäljning.

”Rolig bil att trycka till med”

Jan Emanuel hade varit och firat Gottsunda centrums 50-årsjubileum och var på väg hem till Norrtälje. En polisbil hade legat bakom honom i cirka tre mil, gissar han.

– När det är en raksträcka ligger en bil framför mig i 79-80 kilometer i timmen, och det är 80. Då kör jag om bilen, och konstaplarna mäter mig vid omkörningstillfället, säger Jan Emanuel.

– Det går inte att sticka under stol med att det är en rolig bil att trycka till med. Och det var ju dumt.

Poliserna stannade honom, och ska även ha frågat om Jan Emanuel knarkat, rökt hasch eller gick på några mediciner. Sedan meddelade de att han blir av med körkortet.

– Man får en liten papperslapp, sen får man köra i 48 timmar eller så.

Jan Emanuel säger att detta är första gången han blivit av med körkortet.

– Jag försöker se det positivt. Tänk så mycket pengar jag kommer spara nu när jag inte kommer få några parkeringsböter?

Jan Emanuel.

Körde till Norrköping – tar tåget hem

När intervjun görs sitter han på tåget hem från Norrköping, där han lämnat in sin orange Lamborghini till försäljning. Priset ligger på 3,6 miljoner kronor.

Jan Emanuel planerar nu att köpa en cykel – och i valrörelsen åka mer tåg, samt åka bil med valarbetare i organisationen.

Är du ångerfull?

– Hade det varit så att jag ställt till med nånting, så klart att jag varit ångerfull. Nu är det bara en konsekvens av att du gör en omkörning. Jag skulle ljuga både för mig själv och för dig om jag sa att jag aldrig mer kommer göra omkörningar, där det går fortare än hastighetsbegränsningarna, säger Jan Emanuel, och fortsätter:

– Jag tycker att det är lite speciellt, den lagstiftningen som säger att du inte får överträda, heller vid omkörning. Hur ska du då göra en säker omkörning? Det skulle vara livsfarligt om ingen körde över hastighetsbegränsningar vid omkörning. Men lagstiftningen är som den är, och jag valde att gasa på. Så jag ska bli av med körkortet, det är inget mer med det.

Följ ämnen i artikeln