Jan Emanuel polisanmäld av Försvarsmakten

Uppdaterad 2024-05-17 | Publicerad 2024-05-16

Jan Emanuel.

Jan Emanuel har blivit polisanmäld av Försvarsmakten.

Folklistans toppkandidat anklagas för att ha filmat vid ett skyddsobjekt, rapporterar TT.

– Om jag hade filmat medvetet mot reglerna hade jag sagt det, men i det här fallet ansträngde jag mig för att göra rätt, säger han till Aftonbladet.

Jan Emanuel har anmälts för brott mot skyddslagen och ärendet ligger nu hos polisen.

– Han har filmat och delat det i sina sociala kanaler. Så det finns underlag för att bevisa att han har gjort det här, säger Maja Hansson, kommunikationschef vid Stockholms amfibieregemente till TT.

Jan Emanuel är Folklistans toppkandidat i EU-valet och har 226 000 följare på Instagram. Han ska enligt uppgift till TT blivit tydligt informerad om att det rådde fotoförbud. Några inlägg finns inte kvar på hans Instagramkonto.

– Vi har bara gjort det vi kan: Att först vid grindvakten påtala att det är avbildningsförbud och fotoförbud, vilket innebär att man inte få använda kamera i något slag om man inte har fototillstånd från oss. Vilket han inte hade, säger Maja Hansson.

När Aftonbladet får tag på honom och frågar om polisanmälan småskrattar han i telefonen.

– Ja, vad ska man säga om den?

Lämnade kameramannen

Jan Emanuel säger att han var på plats på Berga för att göra en informationsfilm i syfte att öka intresset för att bli hemvärnssoldat.

– Jag har lagt ner ganska stor möda på att bli hemvärnsman och försvara mitt land. I det här har jag lärt känna befäl och människor som är engagerade i vårt land och pratat om att det är av vikt att yngre människor, den nya generationen från alla etniciteter söker och vill göra värnplikten. Och vi har då pratat om hur man ska göra det. En av de sakerna var att jobba med sociala medier och föra ut budskapet att söka sig till Försvarsmakten.

Militärövning vid amfibieregementet på Berga örlogsbas. Arkivbild.

Jan Emanuel säger att han lämnade kameramannen utanför grindarna efter att ha pratat med vakten, men att han ska ha fått klartecken från personer på området att filma i lokalerna.

– Jag har prata med jättemånga olika människor om var man får filma eller inte. Det som påpekades var filmutrustningen. Det är fullt förståeliga och jag lämnade filmaren utanför. Inget som har filmförbud ska filmas. När jag väl är inne på utlämningen frågar jag inte en utan alla som jag var i kontakt med och sa ”Innan jag filmar, får man filma här?”. Alla svarade jakande. På filmerna som gjordes är personalen aktivt med.

”Gjort allt i min makt”

Jan Emanuel säger att filmerna inte gjordes i officiellt samarbete med Försvarsmakten, men att det fördes en dialog.

– Det är en pågående initierad dialog med befäl som i sin tur söker sina överordnanden om hur vi kan göra en professionell film och motivera fler människor att försvara landet. Det är den ena delen. Sedan är det ett pågående resonemang, jag törs inte säga på vilken nivå. Men om jag frågar alla som är på ett ställe och alla svarar på ett sätt så vet jag inte vad nästa steg ska vara riktigt, säger han.

Tycker du att du gjort något brottsligt?

– Så klart jag inte tycker. Och vad kan jag göra mer än att fråga alla som jobbar på stället. Veckor innan, månader innan. Om jag filmat medvetet mot reglerna hade jag sagt att ”jag sket i det där fotoförbudet”, men i det här fallet gjorde jag inte det. Jag ansträngde mig för att göra rätt. Jag sympatiserar med Försvarsmakten. Jag är hemvärnsman och vill hålla mig till reglerna och har gjort allt i min makt.

Förbudsskylt vid ett skyddsobjekt.

LÄS VIDARE