Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vaccin-vd:n har tagit ut 75 miljoner – har inte råd med nya kylskåp

Publicerad 2024-05-29

Svea Vaccins vd Ridha Hadfi har tagit ut 75 miljoner i vinst sedan 2019.

Ändå menar han att Svea Vaccin inte råd att byta ut alla sina gamla kylskåp, trots avslöjandet om att vacciner kan ha förvarats för varmt.

– Det har inte med saken att göra, säger han till Aftonbladet.

För en tid sedan avslöjade 200 sekunder allvarliga brister på Svea Vaccin. Personal som utgav sig för att vara läkare var inte legitimerade. Vacciner förvarades i felaktiga temperaturer, transporterades i sopsäckar mellan mottagningarna och skickades med Post Nord till avlägsna platser i landet.

Läkemedelsverkets expert Farshid Jalalvand dömde ut hanteringen och menade att det kan vara farligt om folk som tror de är vaccinerade inte fått det skydd de skulle haft.

Reportaget ledde till att Region Stockholm bröt avtalet med Svea Vaccin och att vaccinleverantörer stoppade sina leveranser till företaget.

Inledde granskning

IVO inledde också en granskning och en brevväxling med företagets ägare och VD Ridha Hadfi.

I sitt senaste svar till IVO skriver Hadfi bland annat:

“Att termometrarna tillfälligt kan visa framförallt högt kan ha flera orsaker t.ex. Hög belastning när man packat upp många vaccin och försämrar inte vaccinets kvalitet.”

Han skriver också att företaget växt snabbt på kort tid och att mycket av kvalitetsarbetet skett muntligt utan att dokumenteras och ”där har vi kommit efter”.

”Köps in successivt”

Företaget ”utvecklar nu rutiner för en mängd olika kontroller varav temperaturen i kylskåpen är ett”.

Om de vanliga, befintliga kylskåpen skriver Hadfi att:

“Speciella kylskåp för vacciner planeras att köpas in successivt när företagets ekonomi tillåter”.

Enligt Bolagsverket har Ridha Hadfi som ensam ägare mellan 2019 och 2022 plockat ut 75 miljoner kronor i vinstutdelningar.

När Aftonbladet ringer Ridha Hadfi och ställer frågor om varför de inte prioriterat att köpa kylskåp som är avsedda för vaccin tidigare, svarar Hadfi kortfattat:

– Det har inte med saken att göra.

Därefter lägger han på luren.

Följ ämnen i artikeln