Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Venezuelas president söker vallåt – i tävlingsprogram

TT-AFP

Publicerad 2024-06-01

Venezuelas president Nicolás Maduro, som kampanjar för en tredje mandatperiod, möter anhängare vid ett politiskt möte. Arkivbild.

Venezuelanska artister söker nu lyckan i ett nytt statligt tävlingsprogram. Men tävlingen gäller varken kontrakt eller pengar – utan om att få med en vallåt i president Nicolás Maduros återvalskampanj.

Mot en fond av neonfärger, blinkande stroboskop och en entusiastisk publik tävlar nu 35 bidrag i programmet ”Factor M” i statlig venezuelansk tv. I slutändan kommer sex bidrag att väljas som Maduros kampanjlåtar inför valdagen den 28 juli.

”M” står för Maduro och en av tävlingsdeltagarna sjunger att presidenten är ”lojal och modig”.

Tävlingsdeltagare har även synts till i Maduros egna valprogram i en annan statlig tv-kanal. Pressfriheten är starkt begränsad i landet. Tv-kanalerna är lojala med regimen, och över 400 dagstidningar och radio- och tv-kanaler har tvingats lägga ned verksamheten de senaste tjugo åren.

Maduro, som kampanjar för att återväljas till en tredje sexårig mandatperiod, har få motståndare. Många rivaler har diskvalificerats av institutioner som är lojala med styret. Hans enda motståndare är den relativt okände diplomaten Edmundo Gonzalez Urrutia, som ersatt politikern Maria Corina Machado sedan hon diskvalificerats efter att med stor majoritet ha vunnit ett primärval förra året.