Krypto, fotboll och klimat – 19-åringarnas viktigaste frågor i EU-valet
Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-24
Alkohollagar i Sverige, konstgräs på IP och kriget i Gaza.
Vad bestämmer egentligen EU över och hur påverkar det dig?
Kayla, 19, har testat Aftonbladets EU-expert – AI-boten Valkompisen:
– Så himla söt, säger hon.
EU-valet känns stort och läskigt.
Det säger Izabella Lindahl, 20 år och Kayla Nylén Peace, 19 år. De går på Grillska gymnasiet Liljeholmen i Stockholm.
I år kommer de att rösta – för första gången.
– Jag känner mig väldigt nervös. Jag kan inte så mycket om EU och därför är jag osäker på vilket parti som jag kommer att rösta på, säger Izabella Lindahl.
Valkompisen – expert på EU
Aftonbladet har tagit fram AI-boten Valkompisen. Den är till för att guida personer – som är intresserade och helt ointresserade av EU – fram till EU-valet.
Valkompisen är byggd på OpenAI:s GPT-4-teknologi. Den är expert på att ge svar på allt mellan himmel och jord – som rör EU-valet.
– Jag tycker Valkompisen är så himla bra. Den gör så att jag slipper googla det jag undrar. Istället kan jag få all information som jag behöver på ett och samma ställe, säger Izabella Lindahl.
Även klasskompisarna Noel Karlsson, 19 år och Oliver Konopka, 19 år har testat Valkompisen.
– EU-valet är väldigt förvirrande. Det är svårt att få information om hur de olika partierna tycker, säger Noel Karlsson.
Oliver Konopka håller med:
– Jag vet typ ingenting om EU-valet. Min uppfattning är att det är massa partier som sitter i ett konferensrum och snackar om lagar, säger han.
”Kul, söt och rolig”
Oliver Konopka är intresserad av politiska frågor som handlar om krypto, börsen och fastighetsbranschen.
Men han ställer också praktiska frågor till Valkompisen. Bland annat får han svaret att han kan gå till en vallokal och rösta den 9 juni.
– Valkompisen är kul, söt och rolig. Den funkar bra. Det är verkligen inte trög och man kan få olika varianter av ett svar – så att man kan förstå skiten, säger han.
Klasskompisarna brister ut i skratt.
– Jag menar såklart att den gör att man förstår grejen med EU-valet, säger Oliver Konopka.
Surströmming eller Pizza?
Noel Karlsson brinner framför allt för frågor som handlar om fotboll.
– Jag har frågat Valkompisen om hur EU påverkar fotbollen. Då fick jag svaret att EU tar beslut om spelares möjligheter att byta klubb mellan olika länder, medierättigheter och lagar kring antidoping och säkerhet vid arenor. Det visste jag faktiskt inte.
Om Valkompisens svar uppfattas som torra eller svåra att förstå sig på går det även att spexa till det. Exempelvis genom att be Valkompisen svara på en fråga genom att dra ett skämt.
Fråga: Varför ska man rösta i EU- valet? Svara genom att dra ett skämt.
Valkompisen:
”Tänk på det som att välja vad du ska äta till middag. Om du inte röstar, kan du sluta med en tallrik surströmming när du egentligen ville ha pizza! Så, gör din röst hörd och se till att du får den ”paradrätt” du vill ha!”.
Eller med en raplåt:
Valkompisen: ”Yo,yo, yo, det är dags för EU-val, Du måste rösta, det är inge val, Om du inte gör det, kan du få en smäll, Som att få surströmming när du ville ha en pizza-kväll”.
Kayla Nylén Peace ser fram emot valdagen – att göra sin röst hörd. Klimatfrågan, jämställdhet och kriminalitet är viktiga frågor för henne.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att upprätthålla demokratin genom att gå och rösta. Ju fler personer som röstar, desto mer blir samhället så som folket vill ha det. Jag kommer garanterat ta hjälp av Valkompisen för att rösta i år.