L:s uppförandekod: ”Välkomnar SD”

Publicerad 2024-05-20

Under måndagsförmiddagen samlades alla partisekreterare för ett möte efter Kalla faktas avslöjande om SD:s ”trollkonton”.

Liberalerna har tidigare presenterat ett förslag på en uppförandekod – och krav på att de anonyma kontona stängs ned. Men under måndagen var tongångarna annorlunda.

– Vi lägger fram det som förslag och möjlighet att sluta upp bakom uppförandekoden, säger L:s partisekreterare Jakob Olofsgård.

Inför partisekreterarnas möte har Liberalerna lagt fram förslag om att alla partier ska skriva under en uppförandekod. Det kommer efter Kalla faktas avslöjande om SD:s ”trollfabriker” och hur de smutskastat politiska företrädare. L har också sedan tidigare krävt att SD:s anonyma konton ska stängas ned.

Men under måndagen har tongångarna kring L:s krav ändrats.

Måste SD uppfylla båda kraven?

– När det gäller uppförandekod välkomnar vi om SD vill skriva under och följa det avtalet, säger L:s partisekreterare Jakob Olofsgård.

Är det ert krav att de ska gå med?

– Vi lägger fram det som förslag och möjlighet att sluta upp bakom uppförandekoden, säger han.

SD: Öppna för uppförandekod

Att skriva på en uppförandekod i Sverige är Sverigedemokraterna öppna för, men menar att det inte behöver baseras på den som råder i EU, enligt partiets partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

– Det har funnits initiativ för att ha en svensk modell, och det är vad vi söker i första hand, säger han till Aftonbladet.

När det gäller de anonyma kontona menar han att partiets företrädares konton stängs ned systematiskt på grund av massanmälningar och att det finns behov att kompensera för det.

– Det en verksamhet som kommer fortsätta så länge de förutsättningar råder där konton stängs ned, säger han.

Moderaterna: Uppförandekod intressant

Även Moderaterna är öppna för förslaget Liberalerna tog fram, säger partisekreteraren Karin Enström.

– Jag upplever att det som L tog fram i dag kring uppförandekod är intressant, vår partigrupp i Europa har skrivit under och vi tittar på den.

På frågan om anonyma konton ska användas säger hon att det enligt henne ska vara tydligt från vem åsikter kommer.

Varför ställer ni inte det kravet på SD?

– Vi är beredda att diskutera båda de frågorna. Det kan ske på olika sätt, med frivillig överenskommelse eller lagstiftning, så det är bra att det lyfts i utredningen, säger hon.

Jakob Olofsgård (L).

Tobias Baudin (S) missnöjd med mötet

Som tidigare presenterat vill S att SD:s tjänstemän i regeringskansliet ska stängas av under tiden en säkerhetsutredning tar reda på vilken kontakt de haft med SD:s ”trollfabriker”.

Tobias Baudin (S) var inte särskilt nöjd med mötet.

– Jag fick inga svar på de krav jag ställt tidigare, eller besked om när statsministern kommer träda fram eller när säkerhetsrådet samlas, säger han.

Han fortsätter:

– Vi kommer fortsätta fråga Kristersson ”när tänker du kliva fram?”