Dansk polis: Flera svenska tonåringar anhållna

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-07-11 09.57

Två svenska medborgare anhållits misstänkta för vapeninnehav i Köpenhamn. Arkivbild.

Två svenska medborgare blev under gårdagen anhållna misstänkta för vapeninnehav på ön Amager i Köpenhamn, skriver dansk polis på X.

Enligt Ritzau rör det sig om en 19-årig man och en 31-årig man.

Ett så kallat grundlovsforhør, en motsvarighet till svensk häktningsförhandling, kommer att hållas under förmiddagen i Köpenhamns byret (motsvarande tingsrätt), där en domare kommer att ta ställning till eventuell häktning av männen.

Köpenhamns polis uppger för TT att fler svenska medborgare har blivit anhållna och häktade under den senaste tiden. Totalt rör det sig om fyra svenska tonåringar.

– Under den senaste tiden har vi sett några allvarliga saker gällande vapeninnehav och mordförsök. Våra förundersökningar har resulterat i att svenska tonåringar anhållits, säger Knud Hvass, vice polisinspektör vid Köpenhamns polis.

– Det är saker som vi tar väldigt allvarligt.

Eftersom häktningsförhandlingarna hållits bakom stängda dörrar vill inte Köpenhamns polis uttala sig mer detaljerat om fallen.

– Vår uppfattning är dock att sakerna har en koppling till stängda miljöer inom organiserad brottslighet, vilket vi har en bred och löpande insats mot, säger Hvass.