Djalalis fru efter mötet med Billström: ”Gav mig inga svar”

Publicerad 2024-07-02 15.05

Den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehranni mötte i dag utrikesminister Tobias Billström på Utrikesdepartementet.

Efteråt säger hon att inte fått några nya svar på hur hennes man ska bli fri.

”Vi gjorde allt för att Djalali skulle komma hem”, säger Billström.

Följ ämnen
Iran

Fångutväxlingen där två svenska medborgare släpptes fria, men Ahmedreza Djalali lämnades kvar, har fått hård kritik av Djalalis fru Vida Mehranni.

I dag möttes hon och utrikesminister Tobias Billström i en dryg timmes långt möte på Utrikesdepartementet.

– Jag är väldigt besviken, säger Vida Mehranni till klungan av journalister på plats efteråt.

Den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehranni mötte i dag utrikesminister Tobias Billström på Utrikesdepartementet.

”Bara lidande”

Vida Mehrannia hade inga förväntningar på mötet med utrikesministern, säger hon till Aftonbladet.

– Gårdagskvällen var svår för mig. Jag var inte glad när jag kom hit till mötet i dag, för mig är det bara lidande. De har ignorerat oss i åtta och år tre månader.

Efteråt är hon ”trött och ledsen”, säger hon. Enligt henne framkom inget nytt under den dryga timme som Tobias Billström avvarat.

– Nej, de har ingen information, säger hon.

– Eftersom Kristersson sagt att de arbetar med Ahmadrezas fall frågade jag också vad det specifikt är som de gör, men de gav mig inga svar.

Dömd till döden i kritiserad rättegång

Ahmadreza Djalali kom till Sverige 2009 och disputerade i katastrofmedicin år 2012 vid Karolinska Institutet. 2016 greps han i Iran då han var där för att föreläsa på universitetet i Teheran.

Han anklagades för spioneri mot Iran för Israels räkning och dömdes 2017 till döden. 2018 fastställdes domen, han var vid den tidpunkten svensk medborgare.

Rättegången mot Djalali har kritiserats av bland annat FN-experter för att inte uppfylla internationella krav för rättssäkerhet.

”Regeringens djupaste sympatier”

På frågan om hur Tobias Billström besvarar den kritik som Vida Mehranni riktat mot regeringen svarar hon:

– De säger bara att de förstår mig, vi förstår din smärta och vi följer hans fall noga. Exakt samma som innan, säger hon till journalisterna.

I augusti 2023 möttes Billström och Mehranni förra året. Enligt henne har ingen förändrats sedan dess.

– Det var exakt samma möte som vi hade då.

”Jag har en stor förståelse för den förtvivlan Djalalis anhöriga känner. Familjen har regeringens djupaste sympatier”, säger Tobias Billström i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

Vida Mehrannia hade inga förväntningar på mötet med utrikesministern, säger hon till Aftonbladet.

”Det är inte sant”

Statsminister Ulf Kristersson och Tobias Billström har sedan fångutväxlingen i juni sagt att regeringen gjort allt för att Ahmedreza Djalil också ska släppas fri.

– Det är inte sant, jag tror inte på det, säger Vida Mehrannia.

Utanför UD på tisdagen samlades runt 20 demonstranter på Gustav Adolfs torg.

”Vi kräver att få veta vad som har sagts vid bordet där ni hade förhandlingar. Hur skiljer sig hans fall från de andra?”, ropar en demonstrant i en megafon.

”Sverige, skäms! Billström, skäms!”, ropar de.

Billström: ”Gjorde allt”

Regeringen och säkerhetstjänsten ”gjorde allt för att Djalali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi”, säger Tobias Billström.

”Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls eftersom man inte räknar dubbelt medborgarskap utan tvärtom anser att Djalali enbart är Iransk medborgare”.

Utrikesministern vill i övrigt inte gå in på några detaljer kring vad som sades under mötet.

Utrikesminister Tobias Billström.

Hungerstrejkat i sju dagar

I sju dagar har Ahmedreza Djalali hungerstrejkat i fängelset i Iran. Hans hälsa var, enligt Vida Mehranni, redan innan väldigt dålig. Han lider både av problem med magen och fler sjukdomar, enligt henne.

Under mötet visade hon ett foto på Djalali för Billström, som enligt Vida Mehranni svarade att regeringen följer hans fall mycket noga.

– Jag tycker inte att det finns några ursäkter för att de lämnat honom kvar, säger hon.