Ny video visar hur israeler kidnappades

TT

Publicerad 2024-06-24 18.36

Personer vid musikfestivalen Nova kidnappades av Hamas förra året. Arkivbild.

Ett filmklipp som visar hur Hamas i fjol kidnappar tre israeler släpptes på måndagen i Israel, rapporterar israeliska medier.

Videon visar hur Hersh Goldberg-Polin, Or Levy och Eliya Cohen kidnappades från musikfestivalen Nova i Re'im, nära gränsen till Gaza, den 7 oktober. Den runt två minuter långa filmen filmades med angriparnas kroppskameror och ska ha redigerats och censurerats efter familjernas önskemål, rapporterar Haaretz.

Videon släpps i hopp om att sätta ytterligare press på Israels regering om att säkra ett avtal som gör att terrorstämplade Hamas släpper gisslan.

”Hersh, Eliya och Or levde när de kidnappades och så bör de återvända, i dag”, säger gruppen bakom publiceringen i ett uttalande.

Gruppen Hostages and missing families forum – en stor organisation för gisslananhöriga – skriver vidare att filmklippet är ”en stark anklagelseakt över hur (gisslan) har övergetts i 262 dagar”.

Gruppen kräver i alltmer högljudda dagliga demonstrationer i Tel Aviv att ett avtal om att få hem deras nära och kära sluts till varje pris – oavsett vad det innebär för krigföringen.

Videoklippet är det tredje som släpps från samma tillfälle. De två tidigare släppta klippen visar bland annat hur Hamas-medlemmar kastar granater mot obeväpnade israeliska festivalbesökare.

Den islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.

Fler än 100 personer hålls enligt Israel fortfarande gisslan i Gaza, sedan ungefär lika många släppts i utväxlingar och ytterligare några räddats. Många som är kvar befaras dock inte längre vara i livet.