Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hamas om Bidens fredsplan: Bara ord

TT-AFP

Publicerad 2024-06-06

Osama Hamdan tillhör terrorstämplade Hamas ledarskikt. Bild från i mars.

Det förslag om vapenvila som USA:s president Joe Biden lade fram för en vecka sedan är ”bara ord”, säger Osama Hamdan, företrädare för terrorstämplade Hamas.

– Hittills har amerikanerna inte presenterat något dokumenterat eller nedskrivet som binder dem till vad Biden sade i sitt tal, säger han.

– Det är inget förslag, det är bara ord som sades i ett tal.

Han upprepade även tidigare krav på att Israel måste dra sig ur Gaza för att Hamas ska godta ett fredsavtal.

Tidigare under torsdagen rapporterade egyptiska statligt kopplade Al-Qahera att de egyptiska förhandlarna fått positiva signaler från Hamas om en strävan att nå en vapenvila och att ett svar väntas ”de kommande dagarna”.

Förvirringen har vuxit kring den plan om vapenvila som Joe Biden presenterade. Den beskrevs då som israelisk, men israeliska ministrar har sedan dess gett olika besked om var man egentligen står.

Planen skulle enligt Biden få slut på den väpnade konflikten, befria alla som hålls gisslan av Hamas och på sikt leda till en återuppbyggnad av ett Gaza som Hamas inte skulle styra.

På onsdagen efterlyste USA ett svar från terrorstämplade Hamas om förslaget om vapenvila.

Dagen före hade medlaren Qatars talesperson Majed al-Ansari uppgett att man väntade på ett tydligt israeliskt ställningstagande, som gäller för hela regeringen.