Så luras du av chipsjättarna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21
Konstgjorda smaker E-nummer Krångliga förteckningar
Tillsatsdebatten har fått matfabrikanter att rensa bort smakförstärkaren E621 ur sina produkter.
Men i chipsen är den kvar. De smaksatta chipsen och de olika dipsåserna är fortfarande fulla av konstgjorda smaker och ämnen med E-nummer.
Man behöver inte vistas särskilt länge i en modern livsmedelsaffär för att inse att chips är en av de viktigaste produkterna. Femtio hyllmeter med dessa färgglada påsar – på bästa butiksplats – är ingen ovanlighet i en normalstor affär. Konsumtionen är så hög att marknadsledande OLW på ett år gör av med den osannolika mängden 20 miljoner kilo potatis.
Men många chipsköpare får dåligt samvete av att de sätter i sig för mycket av något som upplevs som ganska onyttigt. Så producenterna känner sig därför pressade att på olika sätt förbättra sin hälsoimage. Salthalten i chipsen har sänkts och potatisskivor friteras numera i solrosolja i stället för i mättade fetter.
Better for you?
Estrella säljer sina chips med reklambudskapet ”Better for you”, och intygar att de ”tillagas med solrosolja som är ett bättre fett”. Men av det finstilta i innehållsförteckningen framgår att företaget använt lika mycket av en ospecificerad ”vegetabilisk olja” som av den solrosolja man hellre lyfter fram.
De senaste årens kritik mot de många tillsatserna i maten verkar hittills ha gått chipstillverkarna obemärkt förbi. Exempelvis innehåller chips med svenska folkets favoritsmak Sourcream & Onion fortfarande den hårt kritiserade smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621). I Estrellas version finns dessutom tre ytterligare smakförstärkare för att på ett konstgjort sätt förbättra smaksättningen: dinatriumguanylat (E627), kalciumglutamat (E623) och jästextrakt.
E-nummer i kryddorna
Chips utan någon smaksättning är dock normalt fria från tillsatser. E-numren finns i stället i kryddblandningarna, vilket även gäller Svenska lantchips som satsar på en mer naturlig framtoning både när det gäller råvara och förpackning. ”Med goda kryddor får chipsen sin slutliga smak”, heter det när företagets chipsmästare på påsen beskriver produktionsprocessen. Men deras gräddfilschips – som bland annat innehåller kiseldioxid (E551) och propylenglykol (E1520) – har inte varit i närheten av någon gräddfil. Smaken framställs av ostpulver, yoghurtpulver, gräddpulver, aromämne och jästextrakt.
Längst från de lantliga svenska potatischipsen ligger annars Pringles kraftigt processade produkter i sina karakteristiska papprör och långa svårlästa tillsatslistor på ett stort antal språk.
Deras rismjölschips Rice flour infusions sour cream & onion består av totalt 25 ingredienser, inklusive ett flertal smakförstärkare och konstgjorda aromämnen.
Ingen gurka i tzatzikin
Många konsumenter vill förstås gärna ha en dipsås till chipsen. Men de pulvermixer som man ska göra såserna av är laddade med tillsatser. OLW:s tzatziki sägs vara ”en grekisk klassiker med vitlök och gurka”.
I innehållsförteckningen finner man bland annat distärkelsefosfat och mononatriumglutamat, men faktiskt inte ett spår av den gurka som borde vara en huvudingrediens. Gurkan svävar dock som vackra skivor på påsens framsida.
Hemlige kocken |