Sverige släcks

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-08

Elen kan ta slut
– och priserna
skjuter i höjden

Strömavbrott på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.

I dag kan strömmen ta slut – samtidigt som elpriserna rusar i höjden.

Orsak: kärnkraftindustrins modernisering tog flera månader längre än beräknat.

– Det är väldigt dåligt betyg till kärnkraftsägarna att de inte kan leverera sin el när den som bäst behövs, säger Jakob Eliasson på Villaägarna.

Fotnot: Medelpriser (öre/kWh) månadsvis för elspothandeln på elbörsen Nordpool. Konsumentpriset består av spotpriset, ett elhandelspåslag, energiskatt och moms. Månadspriset för december 2009 (50 öre) låg till grund för konsumentpriset för januari 2010 (cirka 110 öre). Klicka på bilden för större version.

Kärnkraften är just nu ett hot mot Sverige. Två av tio reaktorer står stilla. En tredje går på mindre än halvfart.

Det har blivit ett gigantiskt problem nu när arktisk kyla håller Sverige i sitt grepp. Minusgraderna gör att elförbrukningen ökar kraftigt, samtidigt som produktion och import inte räcker till.

Stora elavbrott hotar

I går gick branschorganisationen Svensk Energi ut med ett ovanligt pressmeddelande: ”Svenska Kraftnät varnar för att effektläget kan bli ansträngt på fredag 8 januari”. I klartext: det kan bli stora elavbrott i dag.

– Som vid alla elavbrott bör man vara förberedd hemma med stearinljus. Bor man på landet kan det vara bra med ved, fotogen och stormkök, säger Anders Richert på Svensk Energi.

Men elavbrott är inte enda hotet mot konsumenterna.

Det rörliga elpriset steg från 95 öre per kilowattimme i december till 110 öre i januari. Det motsvarar 350 kronor högre elpris i månaden för en villaägare, och 40 kronor högre för en lägenhetsinnehavare.

De senaste dagarnas utveckling kan göra att priset, som sätts månadsvis, blir ännu högre i februari.

Moderniseras

Kärnkraftsindustrins problem hänger samman med att reaktorerna just nu moderniseras.

– Många reaktorer har gått i 30 år och det är dags att byta ut stora komponenter, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strål­säkerhetsmyndigheten.

Därför började fem reaktorer att renoveras under våren och sommaren 2009. I samtliga fall tog det flera månader längre än planerat. Än i dag står Ringhals 1 och 2 helt stilla, medan Oskarshamn 3 precis startats men bara går med 30 procents effekt.

– Vi byter all kontrollutrustning och räknade med att vara klara i oktober. Men vi var överoptimistiska. Nu räknar vi med att starta 25 januari, säger Lars Björnkvist, driftsansvarig på Ringhals 2, som ägs av Vattenfall.

Villaägarnas energipolitiske expert Jakob Eliasson är upprörd:

– Varför kan kärnkrafts­ägarna inte följa sina egna byggplaner?

Tysk kolkraft värmer Sverige |
SvD
Rörligt elpris bäst i fjol |
SvD
Näringsliv - affärsnyheter, börs och
analys
Vilka är dina bästa
elspartips?