Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Unga väljare mest sugna på EU-valet

Publicerad 2013-06-05

Jytte Guteland.

Intresset för att rösta i nästa års EU-val är lågt bland svenskarna.

En ny undersökning visar att det är de unga väljarna som är mest sugna på att gå till valurnan.

– Det är dags att starta debatten om Europas framtid nu, säger Jytte Guteland, programchef på tankesmedjan Global Utmaning.

Valdeltagandet i de svenska valen till EU-parlamentet har historiskt sett varit lågt. Trots att det skedde en liten uppgång 2009 var det fortfarande bara drygt 45 procent av väljarna som valde att rösta, vilket är långt färre än hur det ser ut i riksdagsvalen. En ny undersökning från tankesmedjan Global Utmaning, som gjorts ett år före EU-valet 2014, visar att intresset är på uppgång. Där uppger 54 procent av de svarande att de vill rösta.

2009 märktes en uppgång bland de yngre väljarna och den trenden ser ut att hålla i sig. De unga är mer benägna att rösta än de som nått medelåldern.

– Det kan handla om att de växt upp med ett svenskt EU-medlemskap och inte gör samma skillnad mellan EU-parlamentet och Riksdagen, säger Jytte Guteland, programchef på Global Utmaning.

Guteland är före detta SSU-ordförande och har tidigare sagt att hon gärna skulle sitta i EU-parlamentet för Socialdemokraternas räkning efter valet nästa år. Tankesmedjan Global Utmaning är dock partipolitiskt obunden och där arbetar folk med olika politisk bakgrund.

”Efterfrågar sakpolitik”

I den undersökning man gjorde så tittade man också på vilka frågor som är viktigast för väljarna för att de ska gå och rösta i EU-valet nästa år. De frågor som man värderar högst är ekonomi, arbete mot organiserad brottslighet, klimatet och jobben.

– Det vi ser i undersökningen är att de svarande efterfrågar sakpolitik. Det handlar om att partierna bör redovisa vad de vill göra inom respektive område, men även visar vilka frågor utöver dessa som är högt på dagordningen. Väljarna är väldigt medvetna om krisen, men man tycker också det är viktigt att tänka på Sveriges självbestämmande. Det behöver de politiska partierna tänka på, säger Guteland.

I undersökningen graderar de svarande också tydlighet högt.

– Det handlar om de politiska partiernas förmåga att tydliggöra att det är viktigt med det demokratiska deltagandet, det är så vi kan få fler att rösta. Tydlighet är något som återkommer i svaren, väljarna vill se vilka vägval som finns inför valet. Det är dags att starta debatten om Europas framtid nu. Även om krisen i Europa kunnat ses på nyheterna så har den svenska debatten om hela Europa inte varit så framträdande ännu, säger Guteland.

”Viktigt med öppna processer”

Dessutom visar undersökningen att väljarna vill kunna identifiera sig med tydliga kandidater - något som inspirerat Jytte Guteland i sitt eget agerande. Hon har sagt att hon vill till EU-parlamentet, trots att hennes parti inte satt vallistorna ännu.

– I min roll som S-medlem tycker jag det är viktigt med öppna processer, att man träder fram och visar inför medlemmarna vad man vill. Men i min roll på en tankesmedja där vi har olika politiska bakgrunder, så har jag också känt att jag ska leva som jag lär. Vi har projekt där vi samlar åsikter om Europas framtid och vi vill starta en debatt. Då kände jag att eftersom jag pratar om delaktighet så redovisar jag gärna mitt engagemang öppet.

Global Utmanings undersökning har genomförts av analysinstitutet YouGov. Under perioden 21-24 maj har sammanlagt 1007 intervjuer genomförts med svenska folket i åldern 18-74 år.