Franska högerextremisternas stora kampanjblunder

Publicerad 2012-12-09

PARIS. Det högerextrema ungdomsförbundet ville markera mot det multikulturella Frankrike och lanserade en affisch med ett ansikte i trikolorens färger och orden ”det här är vårt land”.

Problemet med det?

Kvinnan på bilden pratar själv inte ett ord franska.

Affischen.

Det franska högerextrema partiet Front Nationals ungdomsförbund lanserade i veckan en ny kampanj och en affisch som kommit att väcka uppmärksamhet i hela landet.

På bilden ses ett kvinnoansikte skrikande i frustration och målat i trikolorens färger, ackompanjerat av orden ”Nog med anti-fransk rasism – det här är vårt land!”.

Kvinnan inte från Frankrike

På grund av partiets uttalade fientlighet mot det multikulturella Frankrike gick franska Canal Plus till botten med kampanjen och kunde i veckan berätta att kvinnan som FNJ, Front National Jeunesse, valt att engagera för att sprida budskapet är – rysk.

Fotomodellen Darija bor i Sankt Petersburg och pratar ryska, engelska och tyska, men inte ett ord franska, enligt tidningen Le Figaro, som också ställt Front Nationals ungdomsförbunds ordförande Julien Rochedy mot väggen.

– Folk bryr sig inte om varifrån hon kommer. Vi hade en liten budget som vi fick anpassa oss till, och hennes ansikte ser för övrigt franskt ut. Hon skulle mycket väl kunna vara fransyska, säger Rochedy.

Liknande händelse

Det är inte första gången franska politiska partiet spelar på franskheten med hjälp av utländska medel.

I sin förra presidentkampanj figurerade Nicolas Sarkozy framför ett klarblått hav, en bakgrund som visade sig vara tagen från Grekland, och hans högerparti UMP, som också profilerat sig som ett migrationskritiskt parti, lanserade 2009 en kampanjfilm med utgångspunkt i den franska skolan, där barn visade sig komma från en skolklass i Wisconsin i USA.