Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Två snusfrågor förbryllar

Publicerad 2012-12-19

Mitt i snusstormen finns åtminstone två frågor utan tillfredsställande svar.

Det första handlar om EU:s bisarra engagemang för svenska snussmaker. Det borde de strunta i.

Den andra rör regeringens brinn för snusexporten. Helknäpp prio om ni frågar mig.

Handelsminister Ewa Björling (M).

I går kom förslaget som hela snus-Sverige väntat på. EU:s hälsokommissionär Tonio Borg presenterade förslaget till nytt tobaksdirektiv för medlemsländerna.

Det svenska exportförbudet för snus till andra EU-länder består. Och ett antal snussorter med smaktillsatser ligger i farozonen (se lista här). De kan förbjudas.

Sitter på två stolar

EU:s engagemang för snussmaker är lätt bisarrt. Snus får inte smaka exempelvis lime, lingon eller annan frukt eftersom det som döljer tobakssmaken inte tillåts om EU-kommissionen får som den vill.

I farozonen finns också snus med rökarom. Tidigare röktorkades snus vilket gjorde det cancerogent. Sedan 1980-talet tillförs rökarom i stället. Döljer det den äkta tobaksmaken, eller inte?

Enligt förslaget ska internationella testpaneler avgöra om snuset smakar tillräckligt tobak eller om tillsatsen tar över och gör det extra lockande.

EU-kommissionen borde bestämma sig. Antingen är snus en produkt som bara får säljas i ett enda EU-land, nämligen Sverige. Och då har de knappast med innehållet att göra.

Eller också är snus en EU-produkt som säljs i hela unionen och vars innehåll regleras från Bryssel.

Nu sitter de på två stolar samtidigt och vill inte ta ansvar för att de gör det.

Handelsminister Ewa Björling (M) startade förra måndagen ett ”storskaligt krig” mot EU:s förbud mot försäljning av snus i andra EU-länder än Sverige. I går förlorade hon, exportförbudet består.

Björling är inte den enda minister som engagerat sig för tobaksgiganten Swedish Match och andra fabrikanters möjligheter att sälja snus till EU. Drogminister Maria Larsson (KD), socialminister Göran Hägglund (KD) har också gjort det.

Regeringens brinn för den snusexporten är oproportionerligt. Jag kan tänka mig ungefär hundra andra EU-frågor som är viktigare.

Även ekonomiskt är snusexporten försumbar. Förra året exporterade Sverige varor värda 1 213 miljarder kronor. Tobak stod för 597 miljoner, alltså betydligt mindre än en promille av totalen.

Allt kan ändras

Som Carl Schlyter (MP), ledamot av EU-parlamentet, påpekat så har Sverige dessutom skrivit under en FN-konvention mot spridande av tobaksprodukter.

Regeringens engagemang för snusexporten är alltså märkligt hur man än ser på det. Det är inte ens folkligt eftersom det är rätten att få köpa och bruka sitt favoritsnus här hemma som människor tycker är viktigt. Inte möjligheten att köpa en stock i Alicante.

Nu ska förslaget antas av EU:s ministerråd och av EU-parlamentet. Är de inte överens tillsätts en förlikningskommission. Mycket kan alltså ändras på vägen. De nya reglerna antas börja gälla 2015 eller 2016.