Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Håll ut – det finns hopp för oss

Publicerad 2013-02-22

Det våras för svensk ekonomi.

Börsen är på sin högsta nivå på sex år.

Sysselsättningen minskar visserligen. Men företagens beställningar har slutat falla.

I dystra tider som dessa gäller det att ta tillvara de ljuspunkter som finns. I går meddelade statliga Konjunkturinstitutet att de i sin barometer för februari ser ljusglimtar.

De är inte jättemånga. Men de finns.

I den för Sverige livsviktiga tillverkningsindustrin, som står för en stor andel av exporten, har orderingången slutat falla. Men man räknar med att antalet anställda kommer att fortsätta minska. Volvo kom ju med i veckan med beskedet att de minskar personalen med tusen personer och andra företag umgås uppenbarligen med liknande planer.

Har drabbat hårdast

I bygg- och anläggningsindustrin har mörkret skingrats mer än i den traditionella industrin. Där har orderingången också slutat falla och de räknar faktiskt med att beställningarna kommer att öka under de närmaste månaderna. Sysselsättningen kommer dock att fortsätta falla.

Med undantag för livsmedelskedjorna har detaljhandeln haft påtagliga problem. När hotet om arbetslöshet hänger över svenska folket håller vi hårt i plånböckerna och byter ogärna ut grejor som fortfarande funkar.

Men i den här sektorn räknar man kallt med att försäljningen kommer att öka rejält under den närmaste tiden. Till och med bilförsäljarna tror på det.

Den privata tjänstesektorn, alltså köp av tjänster, har drabbats hårdast av lågkonjunkturen. Men även här finns ljuspunkter. Tjänsteföretagen, exempelvis banker, hotell och restaurang, datakonsulter och fastighetsmäklare, räknar med att efterfrågan på deras tjänster kommer att öka. Sysselsättningen kommer däremot ligga still.

Ljusare syn

När veckans handel på börsen avslutades igår var index tillbaka på samma nivå som hösten 2007, före finanskrisen.

Till sist det bästa av allt. Vi tror själva att det kommer att vi går mot ljusare tider. Hushållen ser mer positivt på svensk ekonomi nu än för bara en månad sedan. Även synen på den egna ekonomin är ljusare än den har varit.

Förtroende smittar av sig som ringar på vattnet. Tror vi att det ska gå bra så går det, oftast, bra.

Om 25 dagar är det vårdagjämning. Det finns alltså hopp, både om värme och ljus och en stabilare ekonomi.