Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svenske Davids familj hemlös efter branden

Publicerad 2013-01-09

Drabbades hårt av Australiens bränder: ”Hela vårt hus är borta”

David Jonhammar, 39, och hans gravida fru Joanne, 36, flyttade till australiensiska Tasmanien i somras – för att starta ett nytt liv.

Nu har skogsbränderna utplånat deras hus.

– Vi är hemlösa. Vi bor i vår bil nu, säger David till Aftonbladet.

Sedan 1991 har David Jonhammar i omgångar bott i Australien, tillsammans med sin nu 36-åriga australiensiska fru Joanne.

De har hela tiden levt i Melbourne, men har länge drömt om ett nytt liv på landet.

Ville börja nytt liv

För två år sedan köpte de en stor bil, en Land Cruiser, som de bott i medan de åkt runt i hela det gigantiska landet för att hitta det perfekta stället att bo på. De blev kära i ön och delstaten Tasmanien, där de i somras köpte sitt drömhus i lilla byn Murdunna.

– Det var ett gammalt trädgårdsmästeri som byggdes för 40 år sedan. Vi ville bli så självförsörjande som möjligt, och gården hade fruktträd och grönsaksodlingar, berättar David Jonhammar.

När en av de flera bränderna som härjar i landet började närma sig i fredags eftermiddag, evakuerade paret.

– Men jag trodde aldrig att branden skulle nå hit. Därför tog vi knappt med oss något. Jag samlade på gamla böcker. Några var värda 50-60 000. Och vi hade flera originella målningar på väggarna, som vi lätt hade kunnat ta med oss. Det var ett 800 meter brett sund mellan oss och branden. Men den tog sig över. Det är helt otroligt.

Allt är borta

De har vänner som stannade kvar i byn, som har 220 invånare, och tog skydd nere vid havet. Vännerna har kunnat rapportera om att hela byn i princip är jämnad med marken.

– Skolan är nedbrunnen, allt. Även om vi vill ta oss tillbaka kommer det inte vara samma by. Vårt hus är helt borta. Och vår kära tupp, och våra höns, och nykläckta kycklingar som vi älskade så mycket, säger David.

Under ett par dagar kunde de inte ta sig från halvön, utan fick stanna.

– Många har sovit på gräset eller i gymnastiksalar. Det är tur att vi i alla fall har vår bil som vi har madrass och kan bo i.

Mitt i allt elände är de glada över en sak.

– Min fru är gravid med vårt första barn. Vi var på ultraljud i går.