Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Vi är samlade politiskt”

Publicerad 2013-05-01

Håkan Juholt talade på förstamaj

Håkan Juholt (S) är ute och talar flera dagar i veckan - så också på första maj.

Han besökte Kristianstad och Hässleholm och efterlyste mer visioner och ideologi i den politiska debatten.

– Det verkar vara nästan tankeförbud på att tala om hur samhället ska förändras, säger han.

Det har gått drygt ett år sedan Håkan Juholt avgick som socialdemokratisk partiledare och ersattes av Stefan Löfven. I dag är han ersättare i riksdagens kulturutskott och dessutom en flitig talare ute bland föreningar inom arbetarrörelsen.

I dag talade han i Skåne, både i Kristianstad och Hässleholm. I sina tal lyfte Juholt som brukligt fram mycket ideologi.

”Togs emot väl”

– Jag talade om socialdemokratins uppgift för att förändra samhället. Det var mycket applåder och jag märkte att det togs emot väl, säger han till Aftonbladet.

Enligt Juholt så är just första maj ett utmärkt tillfälle att tala om just ideologiska frågor.

– Vi demonstrerar ju inte mot någonting, utan för en idé om social demokrati, ett samhälle där man investerar i varandra och har råd med varandra. Jag sa att också att vi inte ska glömma bort att Moderaterna bildades som en politisk rörelse som skulle verka mot socialdemokratiska idéer. Men vi är för någonting, ett samhälle byggt på solidaritet.

Han menar att det i dag råder stor brist på större politiska diskussioner.

– Vi lever i en politisk miljö i dag där det inte talas om visioner för morgondagen. Det verkar vara nästan tankeförbud på att tala om hur samhället ska förändras. Vi lever i en kvartalspolitik. Vi ska prata om visioner och ideologi och sedan ska vi så klart ha ansatsen i hur det ser ut i dag.

Ex-partiledaren laddade upp inför sitt tal genom att lyssna på Monica Zetterlund.

– Jag lyssnade på henne på vägen till talet. Det är så fantastiskt när hon sjunger "Vad blev ni av ljuva drömmar om en rimligare värld". Jag fick gåshud. När jag sedan kom till talarstolen så hade det samlats människor som faktiskt drömmer om och kämpar för en rimligare värld. Det var väldigt starkt.

”Regeringen är uppgiven”

Håkan Juholt menar att det ser ljust ut för hans parti inför valet nästa år, trots den turbulens som varit.

– Vi har ägnat det senaste året åt att samla oss. Bakom oss har vi en stark kongress, vi är samlade politiskt och för varje dag som går så kommer vi att stärka oss. Det är uppenbart för alla att regeringen är uppgiven, man är missnöjd med sina resultat, man ger bara besked om att saker inte går eller att vi inte har råd. Alliansen är anmärkningsvärt slut.