Polisen stormade högsta domstolen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-05

Polisen attackerade 2000 demonstranter i Pakistan på måndagen.

Vittnen berättar att ett stort antal personer misshandlats med batonger och tårgas.

Sammanlagt uppges 700 personer ha förts bort av polisen under natten och morgonen.

Våldet trappades under måndagen upp i Pakistan och läget beskrivs som mycket instabilt.

Polisen genomförde under natten stora razzior i provinserna Punjab och Sindh. Sammanlagt ska omkring 700 personer förts bort.

Polisen stormade

Under förmiddagen demonstrerade upp mot 2000 jurister vid högsta domstolen i Lahore mot undantagstillståndet som råder i landet. De riktade hård kritik mot president Musharraf och uppmanade sina landsmän att gå ut i strejk i protest mot regimen.

Polisen slog tillbaka hårt mot demonstranterna. Minst 350 personer greps och fördes bort.

– Vi är inte rädda för de här gripandena. Vi kommer att fortsätta vår kamp, vad som än händer, sade advokaten Abdul Hafiz till Reuters, samtidigt som han knuffades in i en bil av poliser.

Vittnen uppger för de internationella nyhetsbyråerna att många jurister misshandlades. Senare kom rapporter om att polisen satte in tårgas för att skingra demonstranterna. Flera personer uppges ha skadats i tumultet.

Misshandlades

– Polisen slog juristerna med batonger när dessa anlände till landets högsta domstolen (HD) på morgonen. Många av dem har gripits, sade Akhtar Hussain som varit ordförande för advokater som arbetat vid domstolen.

President Pervez Musharraf försöker att tysta den hårda kritik som väckts i landet sedan undantagstillståndet infördes i fredags. Enligt utländska diplomater är det ett försök av presidenten att hindra landets högsta domstol att ogiltigförklara valet av honom som president.

I dag, på måndagen , skulle HD ta ställning till ett stort antal överklaganden. Nu tros presidenten ha rensat domstolen från jurister som stöder oppositionen, bland annat ordföranden. Istället har personer lojala mot Musharraf tagit plats i domstolen.

Det första den nya domaren gjorde var att slänga alla pågående ärenden i papperskorgen. Där fanns bland annat hundratals skrivelser från civila pakistanier med vädjanden om utredningar om vad som hänt spårlöst försvunna anhöriga de senaste fem åren, sedan de anklagats för samröre med terrornätverket al-Qaida.

USA besvärat

Pakistans närmaste vän USA, som hållit president Musharraf om ryggen sedan ”kriget mot terrorismen” började 2001, besväras av sin allierades diktatoriska uppträdande. Utrikesminister Condoleezza Rice sade på söndagen att USA nu tvingas att se över sitt ekonomiska stöd till Pakistan. De senaste fem åren har Pakistan fått omkring tio miljarder dollar från USA.

Samtidigt betonade Rice Pakistans betydelse för kampen mot terrorismen och en talesman för försvarshögkvarteret Pentagon sade att USA inte har planer på att dra in det militära biståndet.