Tsolak, 13, vann över hjärntumören

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-16

Nu vägras den armeniske pojken visum för specialistvård i Tyskland

Tsolak med sin familj utanför hospiset i Moskva.

Föräldrarna sålde allt de hade för att rädda livet på sonen Tsolak, 13.

Läkarna gav honom dödsdomen men pojken överlevde mirakulöst hjärntumören.

Snälla människor har samlat ihop pengar för att Tsolak ska få nödvändig specialistvård i Hamburg - men Tsolak från Armenien får inget visum till Tyskland.

Nu väntar Tsolak på att få specialistvård i Tyskland.

Tsolak, 13, kan prata igen. Han skrattar, går och har börjat läsa engelska.

För snart 1,5 år sedan, i februari 2006, fick pojkens föräldrar chockbeskedet. Tsolak hade en hjärntumör och för att om möjligt rädda sonens liv krävdes dyrbar vård i Moskva.

De sålde allt av värde hemma i Jerevan i Armenien; lägenheten, bilen, garaget och morföräldrarnas hus, skriver Novaja Gazeta.

I tre månader kämpade de för att få visum till Ryssland. Väl i Moskva genomfördes den ena operationen efter den andra men Tsolaks tillstånd blev bara värre. I juni 2006 förlorade pojken medvetandet.

Läkarna gav upp.

Till alla sjukhus

– Vi gick runt till alla sjukhus. Överallt sa de: Ni har kommit i onödan. Låt honom dö. Han överlever inte. Återvänd hem till Armenien, berättar Tsolaks pappa Vardan för Novaja Gazeta.

– Då frågade jag: hur ska vi ta med oss Tsolak i komatillstånd hem? Han kommer ju att dö på flygplanet. En läkare sa: Vad spelar det för roll, var han dör? Han kommer att dö i vilket fall, och mycket snart.

Föräldrarna hade inga pengar kvar. Men ett hospis i Moskva tog emot den dödssjuke sonen - och han blev bättre. Eftersom Tsolak hade tappat förmågan att svälja fick han mat via en sond, liggsåren han led av behandlades och försvann. Efter tre veckor öppnade Tsolak ögonen och började röra på armar och ben. Vid nyår kunde han stå upp.

– Det var som en dröm. Bara drömmar kan vara så fantastiska, säger pappa Vardan.

Specialistklinik i Hamburg

Den 10 april i år kom mirakelbeskedet: Tumören var borta.

Men Tsolak är fortfarande i stort behov av rehabilitering, en vård som varken kan ges i Armenien eller i Ryssland. Familjen erbjöds plats på en specialistklinik i tyska Hamburg till det hisnande priset av 1,1 miljoner kronor.

Tack vare uppmaningar i bland annat Novaja Gazeta lyckades man samla ihop till hela summan. Bland välgörarna fanns författaren Ljudmila Ulitskaja och den tidigare toppolitikern Anatolij Tjubajs.

Nu återstår bara ett problem: Den tyska ambassaden vägrar att ge visum till Tsolak och hans familj. Novaja Gazeta har skrivit till den tyske ambassadören för att få honom att agera. Under tiden bor Tsolak, hans mamma, pappa och lillebror kvar på det enda hem de har kvar - hospiset i Moskva.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln