Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Majoren som blev partiledare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-07

I dag väljs Jan Björklund till ny fp-ledare

I dag väljs Jan Björklund till folkpartiets nya ledare.

Nu blir småbarnspappan, majoren och skolpolitikern Jan Björklund partiledare.

Själv beskriver han sig som en klassresenär.

– Jag är den första i min släkt som har gått i skolan mer än man måste, har han sagt i en intervju.

Jan Björklund med familjen: Hustrun Anette, 45, barnen Jesper, 6 och Gustav 2.

Jan Björklund, 45, har för många fått symbolisera folkpartiets omvandling till partiet som ställer krav. Majoren Björklund har predikat ordning och reda i skolan och betyg i lägre åldrar.

Förklaringen finns i barndomen.

”Jag är född i ett textilarbetarhem. Mina föräldrar hade sju års folkskola. I mitt hem fanns inga välfyllda bokhyllor. Jag hade inte stått här i dag utan lärare med höga ambitioner och höga krav,” skriver Björklund på folkpartiets hemsida.

Officersexamen

Redan som 14-åring gick Jan Björklund med i partiets ungdomsförbund. Men den verkliga politiska karriären fick vänta. Värnplikten väckte Björklunds intresse för militären och 1985 tog han officersexamen.

Han arbetade kvar som major vid Svea livgarde i nära tio år, fram till 1994 då Jan Björklund blev oppositionsborgarråd i Stockholm och politiker på heltid.

När Lars Leijonborg meddelade sin avgång i våras blev Björklund snart den självklara kandidaten till partiledarposten. Inför landsmötet hade han stöd från 22 av 25 länsförbund.

Stor ödmjukhet

– Det känns roligt och hedrande, spännande och utmanande. Samtidigt känner jag en stor ödmjukhet inför alla förväntningar som finns, sa Björklund i en intervju med Svenska dagbladet tidigare i veckan.

Som pappa till två pojkar, 6 och 2 år gamla, har Björklund bestämt sig för två saker: Att säga nej och att låta andra göra en del av jobbet.

Även i rollen som partiledare kommer Björklund att fortsätta som skolpolitikens främste förkämpe. Nu i rollen som utbildningsminister med ansvar för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.

Och något nytt folkparti kommer inte Jan Björklund att skapa.

– Den politik vi gick till val på ligger fast, säger han i en TT-intervju.