Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Chili ska bryta elefanternas terror

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-19

Världens starkaste chili ska rädda byborna

En bybo i Assam i nordöstra Indien visar upp världens starkaste chili – 500 gånger starkare än Jalapeno.

Länge har invånarna i nordöstra Indien plågats av elefanter som går till attack i byarna.

Men nu kan det finnas en bra lösning på problemet, tror experter.

Elefanterna ska nämligen skrämmas iväg – av världens starkaste chili.

Byborna i nordöstra Indien har haft stora problem med elefanter som attackerat åkrarna och byarna.

När människorna i delstaten Assam i nordöstra Indien breder ut sig blir det problem när de kommer för nära de områden där elefanterna bor. De attackerande elefanterna förstör byar, hus och grödor.

– Vi har tvingats att leta efter nya sätt att hålla de vilda elefanterna borta från byarna, säger M.C. Malakar, viltansvarig i delstaten till AP.

Motorfett och chili

Så nu jobbar forskare i området på ett nytt expriment. Med hjälp av Bhut Jolokia – eller spökchili som den också kallas – ska elefanterna hållas på avstånd. Spökchilin är enligt Guinnes rekordbok världens starkaste chili och tanken är att staket gjorda av säckväv insmetade med motorfett och chili ska få elefanterna att vända om.

Heta rökbomber

Ett annat vapen är heta rökbomber av halm och chili som ska skrämma bort elefanterna. Enligt Nandita Hazarika, som jobbar med elefantprojektet, är det chilins otäcka lukt som ska skrämma iväg elefanterna. De ska inte att ta någon skada.

I nordöstra Indien finns enligt AP världens högsta koncentration av asiatiska elefanter. Bara i Assam beräknas det finnas 5 000 elefanter. De senaste 16 åren har över 600 personer i delstaten dödats av elefanter och ilskan mot elefanterna är stor bland många invånare.

Förhoppningen är att spökchilin nu ska ändra på det.