Anna trodde hon skulle dö av sorkfebern

Uppdaterad 2014-08-24 | Publicerad 2014-08-23

Rekordmånga väntas bli drabbade av sorkfeber i år.

Anna Hansson, 62, trodde hon skulle dö när hon fick den allvarliga sjukdomen.

– Det var alldeles fruktansvärt hur dålig jag var, säger hon.

Skogssorkarna är många i år och med det följer fler fall av den dödliga virussjukdomen sorkfeber.

Enligt Gert Olsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, kommer ovanligt många att drabbas i höst och vinter.

51 personer har redan diagnosticerats under juni och juli.

– Det är en mycket stark indikator att det kommer att bli många hundra som får diagnosen i höst. Men det finns ett stort mörkertal eftersom långt ifrån alla söker vård. Därför tror vi att det kan bli 3 000 eller flera som infekteras, säger Gert Olsson.

Fick svår huvudvärk

Allra störst är risken att smittas i de norra delarna av landet där skogssorken är som vanligast.

Anna Hansson från Östersjäland norr om Härnösand insjuknade våren 2010 och beskriver förloppet som en "nära döden-upplevelse".

– Det började som en vanlig förkylning med väldigt ont i kroppen, svår huvudvärk och hög feber. Men efter ett par dagar var jag så sjuk att jag nästan inte kom upp ur sängen, säger Anna Hansson.

"Jag var så sjuk"

Efter provtagning konstaterades att hon hade fått sorkfeber.

Vid det laget hade virusinfektionen accelererat än mer.

– Jag var så sjuk, så sjuk. Jag tänkte att om jag fick dö så skulle det vara en befrielse. Du är så allmänpåverkad, du orkar inte äta, du orkar inte sköta din hygien, du orkar ingenting, bara ligga ner.

Eftersom inga mediciner kan bota sorkfebern fick Anna Hansson bara rådet att dricka mycket så att inte njurarna skulle slås ut - vilket har inträffat och lett till döden för svårt sjuka patienter.

Anna Hansson tvingades stanna hemma från jobbet som demenssjukvårdare i en hel månad innan hon blev frisk.

"Är ett helsike"

I efterhand konstaterar hon att hon troligen smittades av sorkfebern efter att hon krattat gräs på gården.

– Vi krattade gräsmattorna för att göra snyggt efter vintern. Men gräset var torrt och antagligen hade sorkarna legat där och så spreds det torra bajset runt när vi rörde i det.

Anna Hansson uppmanar alla att vara försiktiga och använda munskydd när man rör sig i miljöer där sorkar kan ha vistats.

– Det kan vara om du tar in ved, städar i en sommarstuga som stått tom eller om du gräver fram redskap under en bod. Den här smittan är ett helsike som man aldrig vill uppleva igen.