Svenska Elin kämpar mot dödsviruset

Uppdaterad 2014-09-01 | Publicerad 2014-08-24

Elin Folkesson.

Ebolautbrottet i Västafrika skakar världen.

Läkaren Elin Folkesson från Umeå arbetar med epidemin i Sierra Leone.

– Det är fler som dör än som överlever här, säger hon.

2 615 personer har konstaterats smittade i Västafrika och av dem har 1 427 personer dött, enligt AP. Samtidigt tros det finns långt fler smittade människor eftersom av familjer gömmer smittade anhöriga på grund av socialt stigma, skriver nyhetsbyrån.

Ett av de hårdast drabbade länderna är Sierra Leone.

”Situationen är svår”

Elin Folkesson har arbetat för organisationen Läkare utan gränser på ett ebola-behandlingscenter i Kaihalun i de östra delarna av landet sedan en vecka tillbaka.

– Situationen är svår men vi försöker ju att erbjuda den bästa vård vi kan även om vi inte har något botemedel.

Hon beskriver hur familjer slits sönder av den dödliga sjukdomen.

– Det är såklart jobbiga scener. Man känner med dem som drabbas när många i en familj blir sjuka och avlider och kanske bara lämnar enstaka familjemedlemmar kvar. Många barn blir föräldralösa.

Uppbyggt av tält

En tredjedel av de smittade patienterna på kliniken har överlevt, enligt Elin Folkesson.

– Jag har kunnat skriva ut 63 patienter som är botade som har kunnat åka hem. Men fortfarande är det fler som dör är som överlever.

Ebola är mycket smittsamt och sprids via infekterade kroppsvätskor som saliv och blod samt via nysningar och hosta. Trots det är Elin Folkesson inte rädd för att bli smittad.

– Hela centret är uppbyggt av tält som är patientsalar. Det finns två tält för dem som kommer in som misstänkta fall innan vi fått svar på labbprover. Visar det sig att de har sjukdomen så förflyttas de till de tälten där de bekräftade fallen finns.

Omfattande skyddsutrustning

När läkarna och sjuksköterskorna rör sig bland patienterna är de iklädda en omfattande skyddsmundering.

– Vi kan bara röra oss där i någon timme åt gången och har på oss overall, glasögon, munskydd, huva och förkläde hela tiden när man arbetar med patienterna.

Hon efterlyser fler insatser i den hårt drabbade regionen.

– Det behövs mer hjälp och mer insatser utifrån i de här drabbade områdena. Det är brist på ambulanser och det är fortfarande så att kontaktspårningen inte fungerar, så att man kan leta upp alla som varit i kontakt med de personer som har konstaterats sjuka i ebola, säger Elin Folkesson.