Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Löfven talade jobb och val med svenska ungdomar i Norge

Publicerad 2014-06-14

OSLO. S-ledaren Stefan Löfven är i Norge och träffar svenska ungdomar som flyttat till jobb.

Ibrahim Mohamad är en av dem. Han sökte 150 jobb i Sverige, men fick inget napp.

I Norge sökte han ett – och fick ja direkt.

– För samma jobb hemma krävdes fem års erfarenhet. Här fick jag det utan någon som helst erfarenhet, säger han.

För en stund sedan valtalade S-ledaren Stefan Löfven inför svenska och norska ungdomar i huvudstaden Oslo. De som tagit sig till frukostmötet för att lyssna var sympatisörer till S i Sverige eller i Norge.

Varje år åker tusentals svenska ungdomar till Norge för att jobba. Ungefär var tionde Oslobo beräknas i dag vara svensk.

Förklaringen är att arbetslösheten är låg och att många näringar över hela landet skriker efter arbetskraft.

”Partysvenskarna”

Köper du en kaffe på ett kafé eller provar jeans i en butik blir du garanterat betjänad av en svensk kille eller tjej. Men de svenska ungdomarna finns också inom vården och många typer av säsongsbetonade företag.

I Norge går svenskarna under samlingsnamnet "partysvenskarna" men har trots det generellt ett gott rykte och anses serviceinriktade och arbetsvilliga, enligt personer som Aftonbladet talar med.

En av dem som deltog i frukostmötet och har valt att flytta till Norge för att få jobb är Ibrahim Mohamad, som fyller 30 år i morgon. Han har sina rötter i Malmö och Borås men bor sedan fem år tillbaka i Oslo.

Han berättade om sina upplevelser för Stefan Löfven.

– Först bodde jag i USA i fyra år. Sedan kom jag tillbaka 2008 och då sökte jag 150 olika jobb, men fick inget. Sedan sökte jag ett enda jobb i Norge och fick det direkt, säger Mohamad.

Enligt egen utsago sökte han alla typer av jobb hemma i Sverige, men fick ändå inte napp.

– Jag sökte till McDonalds, Max, banker, ja överallt. Sedan skickade min kompis ett mejl från Oslo och sa att jag kunde få ett jobb här. Då skickade jag en ansökan och fick jobb som HR-controller direkt. För samma jobb hade det krävts fem års erfarenhet hemma.

”Måste bli fler jobb”

När Stefan Löfven hör hans berättelse menar han att den pekar mot de problem som finns i Sverige och hur svårt det kan vara för många unga att få ett jobb.

– Självklart ska unga människor som vill åka utomlands och jobba kunna göra det, man lär sig mycket av det. Men som i det här fallet ville han ju ha ett arbete i Sverige. Vi måste se till att alla ungdomar har en möjlighet att utvecklas så att de kan få en anställning i Sverige om de vill det, säger han.

Socialdemokraternas recept för att få bukt med arbetslösheten är bland annat den 90-dagarsgaranti om jobb, skola eller praktik inom tre månader som partiet driver.

Ibrahim Mohamad tror dock framförallt att det handlar om att skapa fler jobb.

– Det måste finnas jobb att söka, säger han.

S-ledaren håller med honom och menar att Sverige måste bli bättre på att utveckla idéer till varor och tjänster som går att sälja på en marknad. Vilket han menar skulle skapa många nya jobb.

– Det är en aktiv näringspolitik som krävs, säger Löfven.

Lobbade för valet

Under frukostmötet passade Stefan Löfven också på att lobba för att få de svenska ungdomarna att gå och rösta i september. Han informerade om partiets inställning i frågor som rör skola, jobb och välfärd men också feminism och jämställdhet. Med på mötet var även partisekreteraren Carin Jämtin som talade om miljö och satsningar för gröna jobb.

Deltog gjorde även Ellinor Eriksson, förbundssekreterare på SSU som uppmanade sina norska vänner att hjälpa till i valrörelsen:

– Vi har varit med och hjälpt er i valet, nu är det payback-time.

Löfven och Jämtin kommer under dagen att delta i de norska Socialdemokraternas, Arbeiderpartiets kongress, där den avgående partiledare Jens Stoltenberg ska avtackas och nya Jonas Gahr Störe väljas.

Följ ämnen i artikeln