Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svenskens desperata vädjan till Obama

Publicerad 2014-10-08

Det svenska FN-sändebudet Staffan de Mistura riktar en dramatisk vädjan till president Obama och övriga världssamfundet.

– Konkreta åtgärder behövs för att rädda Kobane. Världssamfundet har inte råd med att ännu en stad faller i Islamiska statens händer.

Han nämner det inte uttryckligen men det är uppenbart att FN:s särskilda sändebud för Syrien vädjar om marktrupper för att förhindra IS från att ta staden Kobane som ligger alldeles intill den turkiska gränsen.

Staffan de Mistura har nyligen tagit över "självmordsuppdraget" att försöka fixa fred i Syrien. Han är en svensk-italiensk diplomat född i Stockholm med mycket lång erfarenhet av bland annat Mellanöstern.

”Slåss med enkla vapen”

Uppenbarligen är han mycket oroad för utvecklingen i Kobane under de senaste tre veckornas strider där.

– Stadens kurdiska befolkning har försvarat sig med stort mod men det är uppenbart att de snart inte kan det längre, säger de Mistura i ett uttalande. De slåss med enkla vapen. IS har tanks och artilleri.

Därför vädjar han till Obama och de länder som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS att agera.

”Världen måste agera”

– Världen har med egna ögon sett de hemska bilderna på vad som händer när IS tar över en stad. Massakrer, humanitära katastrofer, våldtäkter, brutalt våld. Vi kommer alla att djupt få ångra om vi låter IS ta över Kobane. Världen måste agera nu.

Den USA-ledda koalitionen har bombat IS men attackerna från luften har varit relativt få och inte särskilt effektiva.