Ytterligare dödsoffer i Gaza i natt

Publicerad 2014-07-10

Israel trappar upp den militära offensiven och har skjutit 400 raketer över Gaza.

Över 60 palestinier har dödats och 500 har skadats i attackerna.

Under natten mot torsdag dog minst 17 personer – bland annat när en bomb slog ner i ett flyktingläger.

Under två dygn har 400 raketer avfyrats och 400 ton sprängmedel släppts över Gaza.

Målen för de israeliska attackerna sägs vara raketramper, tunnlar, vapenförråd och platser för underrättelseverksamhet.

Men anfallen drabbar civilbefolkningen.

Omkring 60 personer har dödats – merparten av dem civila och minst tio av dem barn, skriver nyhetsbyrån AP. Närmare 500 personer har skadats, rapporterar brittiska Guardian.

Under natten mot torsdag fortsatte Israel att bombardera Gaza. 17 personer dog under natten och ännu fler skadades. En bomb slog ner i ett flyktingläger i centrala Gaza, där dog en man och flera skadades.

I Khan Yunis dödades tre kvinnor och fyra barn när två hus träffades, rapporterar TT. Tre personer dog när deras bil i Gaza City träffades.

Hamas har svarat med att skjuta "hundratals" raketer mot Israel. Natten mot i går ljöd flyglarm i Jerusalem, Tel Aviv och andra städer, men inga dödsoffer har rapporterats.

"Kommer utvidgas och fortsätta"

I går kväll avfyrades långdistansraketer mot staden Dimona, där Israel har sina topphemliga kärntekniska anläggningar som tros gömma landets kärnvapenarsenal, rapporterar TT.

En av raketerna sköts ner av det israeliska försvarssystemet "Iron Dome". De andra landade i öknen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovade i går kväll hämnd för beskjutningarna.

– Operationen kommer att utvidgas och fortsätta tills beskjutningen har upphört, sa han efter ett möte med israeliska säkerhetskabinetten, skriver AP.

40 000 reservister kallas in

Netanyahu har tidigare hotat att sätta in marktrupper. Totalt 40 000 reservister har redan satts i beredskap.

Magnus Norell, forskare vid The Washington Institute for Near East Policy, har följt konflikten under 30 år. Han tror inte att en markinvasion är osannolik.

– Det kan bli en invasion med marktrupper, men den kommer att bli begränsad. Varken Israel eller Hamas är intresserade av att det eskalerar till ett fullt krig.

Mycket hänger på Hamas mer hårdförda falang. En del inom den ser en möjlighet trappa upp den långa kampen mot Israel.

– Det här handlar till stor del om inre stridigheter inom Hamas och just nu har den mer hårdförda falangen övertaget, säger Magnus Norell.

Håller krismöte

Våldet är det värsta sedan 2012. FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte i dag för att få ett stopp på dödandet. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som deltar i mötet, varnade för en snart "okontrollerbar situation".

– Gaza balanserar på "en knivsegg", säger han.

Arabförbundet har tidigare krävt att FN kallar till krismöte för att omedelbart stoppa "det skandalösa slaktandet". Egypten, som tidigare medlat i konflikten, har haft kontakt med båda sidor för att få till ett eldupphör. Även USA uppmanade i går båda parter att upphöra med attackerna.

ANNONS